Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Ръководството на областна администрация присъсва на откриване на изложба „Обичаният Сливен”

17 януари 2011 14:02,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1446
снимка

Днес, 17. 01.2011 г., в 12.00 ч в къща – музей „Миркович” бе открита Изложба „Обичаният Сливен” с творби от фонда на галерията.

Областният управител г-н Марин Кавръков, заместник областните управители г-н Пейчо Пейчев и г-н Христо Карабекиров, народният представител от ПП „ГЕРБ” г-жа Десислава Танева, служители на областна администрация Сливен бяха гости на откриването на изложбата.

Денят 17 януари за откриването на изложбата не е случайно избран. Преди 133 години руските освободителни войски влизат в град Сливен.

Подбрани са 32 живописни платна на 16 автори, 11 от тях са сливналии.

Изложбата търси различните времеви и живописни реалности. Представянето на темата за града като вдъхновяващ и приютяващ, с живописния и пластичен език на художници творили през 60- те, 70-те, 80-те във време на своеобразен възход за галерията.

В днешната предизвикващата противоречиви чувства житейска реалност. В същото време съвременният поглед към града си кореспондира с една по-ранна разработка на тази тема, а именно Старият Сливен в платната на Добри Добрев, носещи до нас през времето топлината и романтичната представа за един изчезнал свят, но в същото време и със силно документална стойност.

Изложбата „Обичаният Сливен” е опит на колектива на ХГ”Димитър Добрович” да ни върне десетилетия назад в миналото и докаже, че Сливен е бил обект на творческо вдъхновение не само на сливенските художници, но и на такива колоси в българската живопис като Найден Петков, Светлин Русев, Бенчо Обрешков, Дечко Узунов и др.

Снимки

снимкаснимкаснимкаснимкаснимка