» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Ръководството на областна администрация присъсва на откриване на изложба „Обичаният Сливен”

17 January 2011 14:02,
Emission of: District Sliven 13 years ago, number of readings: 1448
снимка

Днес, 17. 01.2011 г., в 12.00 ч в къща – музей „Миркович” бе открита Изложба „Обичаният Сливен” с творби от фонда на галерията.

Областният управител г-н Марин Кавръков, заместник областните управители г-н Пейчо Пейчев и г-н Христо Карабекиров, народният представител от ПП „ГЕРБ” г-жа Десислава Танева, служители на областна администрация Сливен бяха гости на откриването на изложбата.

Денят 17 януари за откриването на изложбата не е случайно избран. Преди 133 години руските освободителни войски влизат в град Сливен.

Подбрани са 32 живописни платна на 16 автори, 11 от тях са сливналии.

Изложбата търси различните времеви и живописни реалности. Представянето на темата за града като вдъхновяващ и приютяващ, с живописния и пластичен език на художници творили през 60- те, 70-те, 80-те във време на своеобразен възход за галерията.

В днешната предизвикващата противоречиви чувства житейска реалност. В същото време съвременният поглед към града си кореспондира с една по-ранна разработка на тази тема, а именно Старият Сливен в платната на Добри Добрев, носещи до нас през времето топлината и романтичната представа за един изчезнал свят, но в същото време и със силно документална стойност.

Изложбата „Обичаният Сливен” е опит на колектива на ХГ”Димитър Добрович” да ни върне десетилетия назад в миналото и докаже, че Сливен е бил обект на творческо вдъхновение не само на сливенските художници, но и на такива колоси в българската живопис като Найден Петков, Светлин Русев, Бенчо Обрешков, Дечко Узунов и др.

Photos

снимкаснимкаснимкаснимкаснимка