Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Заличават животновъдни обекти в Медвен заради сигнали за безстопанствени животни

27 юли 2021 15:11,
Излъчване: Област Сливен преди 2 години, брой четения: 346
В този обект, според регистрацията, стопанката отглежда крави.

Животновъдни обекти в котленското село Медвен са в процедура на заличаване, а удостоверенията за регистрацията им ще бъде обезсилена заради груби нарушения на ветеринарномедицинската дейност съгласно чл. 138 ал.1 т. 2 от ЗВМД. Това информира зам. - министърът на земеделието доц. д-р Крум Неделков в писма до областния управител на Сливен Минчо Афузов. „Слагаме край на дългогодишни проблеми, свързани с безнадзорни животни в Медвен, които унищожават посеви, градини и имущество в селото, в близките населени места и създават риск от тежки катастрофи по пътищата в района. При това тези животни са били регистрирани в животновъдни обекти, стопанинът им е кандидатствал за подпомагане. Компетентните институции са били сезирани и преди, но проблемите са оставали. Затова благодаря на МЗХГ и на БАБХ, че реагираха веднага след изпратените от нас сигнали на граждани. Съвместните ни усилия доведоха до справедлив резултат, защитен бе интересът на местната общност“, коментира Афузов.

 

В отговор на сигналите от местни жители на с. Медвен и от животновъди от гр. Котел бе разпоредена проверка спрямо лице - жителка на селото, която има отношение към четири животновъдни обекта. Три от тях са в полуразрушен бивш овцекомплекс в землището на с. Медвен и един – пасище, в землището на с.Градец, с официално регистрирани 171 животни. Жената е с четири регистрации като земеделски стопанин - две като физическо лице и две като управител на фирми, съобщават от МЗХГ.

 

През последните 5 години обектите, стопанисвани от нея, не са проверявани по законоустановените изисквания на управление и кръстосано съответствие. През 2019-2020 г. от ОДБХ – Сливен са били издадени шест акта с последвали наказателни постановления за отглеждане на животни в нерегистриран обект и други административни нарушения, както и за неизпълнение на дадени предписания за привеждане на обектите в съответствие със законовите изисквания. Част от глобите се събират чрез НАП. През първата половина на юли т.г. отново е извършена проверка. След нея е издадена заповед на директора на ОДБХ – Сливен за заличаване на регистрациите и обезсилване на издадените удостоверения за животновъдните обекти.

 

От МЗХГ информираха, че работата по казуса продължава. Предстои проверка по схемите за обвързано с производството подпомагане на животните. По данни на ДФ „Земеделие“, визираната стопанка е била кандидат като физическо лице за директни плащания от 2010 до 2021 година, включително. Като управител на фирми е подавала заявления за подпомагане по схемите за директни плащания с четири ЕООД, в различни години през посочения период. Директорът на БАБХ е информирал писмено ДФ „Земеделие“ за заличените обекти и обезсилването на удостоверенията за тях.

Снимки

Така изглежда животновъдният обект отвън /лявата половина на сградата/.