Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Инициират безплатни диабетни лагери за деца и техен родител по проект „България срещу диабета“

28 юли 2021 15:02, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 2 години, брой четения: 460
Diabetny lagery

Лайънс клуб - Видин съвместно с всички Лайънс клубове в България, Българска

Асоциация Диабет, Българското Национално Сдружение по Детска Ендокринология и с подкрепата на всички общини на 28-те областни града в България продължават да реализират дейностите по проект „България срещу диабета“ . Основната цел на проекта е да се създаде и обучи национална мрежа за борба с диабета за подобряване на осведомеността за диабета, превенцията, управлението и изграждането на човешки ресурси в България чрез консолидиране на усилията на Лайънс клубовете, Националните диабетни асоциации и местните власти.

В края на август и началото на септември 2021 г. предстои провеждането на два от общо 4 петдневни лагера за деца с диабет тип 1 и техен родител.

Обученията ще се водят от двама еднокринолози от Българското Национално Сдружение по Детска Ендокринология и двама експерти по личностно развитие от Голдън Лайънс Академия. Обученията ще се състоят от 2 модула - диабет и лидерски умения. Целите на обучението са да се обучат децата и техните родители как да живеят с диабет и да достигнат до състояние на условно здраве. Модулът за диабет ще съдържа работа с електронни сензори за наблюдение на кръвта Dexcom G6 и Freestyle Libre; умения за изчисляване на въглехидратните единици в храните и количества; умения за изчисляване на необходимото количество инсулин, разбиране на най-новите технологии за поставяне на инсулин чрез автоматични инсулинови помпи, умения за работа със софтуер на сензорите и помпите, умения за разпознаване на състоянията на хипогликемия, умения за действие при спешни случаи при хипогликемия, умения за управление на физическа активност, хранене и хигиена, изчерпателна информация за диабет, видове и методи за контрол и др.

Модулът за лидерски умения ще обучава децата в дейности, свързани със спорт, анимация и историческа реставрация в различни епохи, стрелба с лък, гребане с драконови лодки, летене с балон с горещ въздух, катерене по стена и др. Целта на този модул е да подобри психическата и физическата стабилност на децата, което е жизненоважно при контрола на диабета.

Основно условие за участие в диабетните лагери е споразумението на децата с диабет тип 1 и родителите да предоставят на всеки 6 месеца след края на лагера за период от най-малко 2 години информация за изследванията на гликиран хемоглобин, за да се проследи медицински напредъкът на малките пациенти и ако се анализират отклонения от правилния път да се предложи допълнителна специализирана медицинска помощ и подкрепа. Участниците в лагерите също ще бъдат помолени да отговорят на електронни въпросници, за да проследят пътя си и да популяризират своите истории за успех.

Първите два лагера ще се проведат в комплекс Магура, община Белоградчик, област Видин в периода: 29.08-02.09.2021 и 05.09-09.09.2021г. Лагерите са напълно безплатни за децата с диабет тип 1 и един техен родил и включват настаняване за 4 нощувки на пълен пансион. Разходите за транспорт на участниците до мястото на провеждане на лагера и обратно са за сметка на самите участници. Настаняването на втори родител или други придружаващи лица е възможно след предварително информиране на хотела и допълнително заплащане. За връзка с комплекс Магура http://complexmagura.com/ тел: 0878 485 495.

Заявки за участие могат да се изпращат на evtim.stefanov@gmail.com тел за връзка: 0887 222 883. Препоръчителен срок за записване - до 31.07.2021 г.