Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Отличиха три градини на празника „Златна праскова“ в Гавраилово

29 юли 2021 15:25,
Излъчване: Област Сливен преди 2 години, брой четения: 408
Зам.министър Явор Гечев връчи наградата на Пенка Кирова от Сливен

Стопаните на три прасковени градини бяха отличени на традиционния празник „Златна праскова“ в сливенското село Гавраилово. Той се проведе от 27 до 29 юли, под патронажа на министъра на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков, съобщиха от областната администрация.

Експерти на Националната служба за съвети в земеделието е оценила насажденията на общо деветима конкуретни за приза „Най-добра градина“ според външния вид и хабитус на дърветата, натовареността им с плод, поливния режим и още няколко критерия. Зам.-министърът на земеделието Явор Гечев връчи наградата – грамота и професионална ножица за рязане на клони, на класиралия се на първо място стопанин - Пенка Кирова от Сливен. Втора в конкурса бе Стилина Славова, също от Сливен. Наградата си – грамота и ножица за ашладисване, тя получи от зам.областния управител Антоний Адонов. Грамота и гръбна пръскачка взе третият в класирането - Ивайло Банков от сливенското с.Бинкос. Отличието поднесе д-р Димитър Ванев от НССЗ.

19-тото издание на празника отново събра производители, научни работници, експерти и специализирани фирми, които заедно обсъдиха новите тенденции в бранша и обмениха опит. Те бяха поздравени от зам.министър Явор Гечев, кмета на селото-домакин Димитър Андреев и зам.кмета на община Сливен Пепа Чиликова.

Присъстваха още председателят на общинския съвет Димитър Митев, зам.кметът на община Сливен Камен Костов, председателят на организацията „Българска праскова“ Коста Петров.

Кметството и читалището в Гавраилово зарадваха участници и посетители с множество конкурси и забавления, а производители показаха различни сортове праскови, отгледани в градините им. В Долината на прасковите се отглеждат над 23000 дка градини, които представляват над 40 на сто от всички прасковени насаждения в страната ни.

Снимки

Зам.областният управител Антоний Андонов връчи отличието на Стилина Славова, заела второто мястоТрети стана Ивайло Банков от сливенското с.БинкосКметът на Гавраилово Димитър Андреев посрещна с хляб и сол гостите на празника Кметът на Гавраилово Димитър Андреев посрещна с хляб и сол гостите на празникаБяха показани праскови, отгледани в сливенските градиниПроизводителите развиват нови сортовеАнсамбълът за народни песни и танци - Сливен поздрави участниците в празникаТанцьорите на АНПТ - Сливен