Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Четения, посветени на Захарий Стоянов, ще се проведат на 31 юли в Медвен

29 юли 2021 16:21,
Излъчване: Област Сливен преди 2 години, брой четения: 362
Медвен, паметникът на Захарий Стоянов.

Четения, посветени на Захарий Стоянов и 171 години от рождението му, ще се проведат на 31 юли в родното му село Медвен.

Събитието ще се състои в къщата-музей на възрожденеца, ще започне в 10 часа. Проф.Захари Захариев от фондация „Славяни“ ще представи своя опит за проекция – Захарий Стоянов и нашето време. За биографа на водачите на българската революция ще говори проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет. „Затворите и българщината“ е темата на Любомир Котев, писател-изследовател, автор на поредицата „Записки върху Записките“. Свое проучване за рода на Захарий Стоянов ще представи уредникът от Историческия музей в Котел Иван Иванов.

В тазгодишното издание на четенията ще участва и РБ „Сава Доброплодни“ – Сливен с изложба „Следовникът на Захарий Стоянов – 85 г. от рождението на Стефан Чирпанлиев“. Изложбата ще бъде представена от директора на библиотеката д-р Росица Петрова.

Отличените гимназисти в съпътстващия програмата конкурс за есе „От медвенските пасища до председателството на Народното събрание“ ще бъдат наградени от областния управител Минчо Афузов и зам.областния управител Димитринка Петкова, председател на комисията.

Четенията се провеждат за трети път. Организатори са областната администрация, общината и историческия музей в Котел, кметството и читалището в Медвен. Целта е да се запази паметта за летописеца, публициста, бунтаря и държавника Захарий Стоянов, да се попълнят празнотите в проучванията за живота и разностранната му деятелност. Не на последно място – да се провокира обществения интерес за връщането на възрожденеца в учебните програми.