Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Захариевите четения в Медвен дискутираха митовете за летописеца на Априлското въстание

01 август 2021 12:46, Росица Николова (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди 2 години, брой четения: 344
Минчо Афузов изрази надежда, че четенията ще станат национални.

Четения, посветени на Захарий Стоянов и 171 години от рождението му, събраха на 31 юли в двора на къщата-музей в родното му село Медвен университетски преподаватели, изследователи, творци и граждани. Домакини на събитието бяха кметът Кънчо Дънеков и местното читалище „Извор – 1882“. Акцент в тазгодишното трето издание бяха митовете, създадени за поборника, белетриста, публициста и държавника. Сред гостите бяха областният управител Минчо Афузов и заместничката му Димитринка Петкова.

 

Областният управител поздрави участниците и изрази надежда, че от регионално събитие четенията ще се превърнат в национално, ще привлекат още по-голям интерес, за да бъде постиганата една от основните му цели – Захарий Стоянов да заеме отново достойното си място в училищните учебници.

 

Интересни моменти от житейския път и деятелността на Захарий Стоянов като биограф на българската революция, първи народопсихолог, като белетрист и публицист представиха професорите Пламен Павлов и Захари Захариев, писателят-изследовател и автор на поредицата „Записки върху Записките“ Любомир Котев, гл.ас. д-р Николай Хрисимов, уредникът от историческия музей в Котел Иван Иванов. Издателят Иван Гранитски съобщи, че до края на годината ще бъдат отпечатани последните два от общо седемте тома пълни съчинения на Захарий.

 

На четенията бяха наградени отличените гимназисти, участвали в конкурса за есе „От медвенските пасища до председателството на Народното събрание“, организиран от областната администрация.

 

Любопитна документална изложба послучай 85-годишнината от рождението на Стефан Чирпанлиев, всеотдаен изследовател и родственик на Захарий Стоянов, представи директорката на РБ „Сава Доброплодни“ – Сливен Росица Петрова.

 

В четенията участваха още Доброслав Иванов и Петър Петров, които са сред първите инициатори за провеждането им. Бяха дошли приятели на Медвен, учители от вече закритото и, за съжаление, несъществуващо селско училище, където в миналото е учил самият Захарий Стоянов.

 

Организатори бяха областната администрация, кметството и читалището в Медвен, общината и историческият музей в Котел.

Снимки

Кметът на селото Кънчо Дънеков бе домакин на четенията, които се провеждат в к последната събота на юли, празникът на селотоПроф. Пламен Павлов, до него - директорът на РБ "Сава Доброплодни" д-р Р. ПетроваАвторът на "Записки върху Записките" Любомир Котев / с микрофона в ръка/Издателят Иван Гранитски бе сред гостите на събитиетоЧаст от присъстващите граждани на четенията, сред тях - и учители от бившето училище в МедвенЧаст от експозицията на къщата-музей "Захарий Стоянов"Документалната изложба, организирана от РБ "Сава Доброплодни" - СливенСтефан Чирпанлиев заедно с дъщерята на Захарий Стоянов - Захаринка Стоянова, през 1975 г.Известната книга на Ст. Чирпалниев, с илюстрации на Иван ГаздовЕдна от илюстрациите на Газдов