Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Минчо Афузов благодари на екипите, участвали в гасенето на пожара край Твърдица

01 август 2021 11:03,
Излъчване: Област Сливен преди 2 години, брой четения: 432
Минчо Афузов, областен управител на област Сливен

Областният управител на Сливен Минчо Афузов изрази благодарност на всички участници в гасенето на големия горски пожар край Твърдица.

 

Огненото бедствие от 27 до 29 юли бе тежко изпитание. Бяха обхванати силно пресечени местности, до които достъпът с наземна техника бе невъзможен. В гасенето на ръка бе ангажиран значим човешки ресурс, заяви областният управител. „Успяхме да се справим благодарение на проявения кураж на пожарникари, горски служители, военнослужещи от Сухопътните войски и ВВС, доброволци. С техника ни помогна „Мини Марица – изток“ ЕАД. Екипите работиха денонощно в горящи терени, при екстремално високи температури. Хеликоптерите от авиобазата в Крумово навлизаха в непрогледни облаци от дим, за да изливат вода върху огъня и да помогнат в гасенето. На мястото на бедствието видях само силни, доблестни мъже, с които трябва да се гордеем“, каза още Минчо Афузов.

 

Той изпрати благодарствени адреси до РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и поверените му структури; до пожарната, общинското горско предприятие и доброволците от Твърдица, до командирите на ВВС и авиобаза – Крумово, пилотите и инженерно-техническия състав на базата, участвали в гасенето, до командирите на Сухопътните войски и военно формирование 22 220 – Сливен и военните, които също се включиха в потушаването, до ръководството на Югоизточното държавно предприятие и горските стопанства и дирекции, които през цялото време бяха рамо до рамо с пожарникарите, до ръководството на „Мини Марица – изток“ ЕАД.

 

Пожарът е потушен, но денонощното наблюдение продължава от екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Общинското горско предприятие – Твърдица. Извършва се обход на мястото за наличие на тлеещи огнища. При нужда се гаси с вода от гръбни пръскачки или с маркучи.

 

От областната администрация предупреждават, че опасността от възникване на пожари остава заради високите дневни температури, които достигат до 38 – 40 градуса.