Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Общинските съветници гласуват актуализацията на бюджета и промяна в общинска наредба

14 септември 2021 10:15, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 2 години, брой четения: 418
Sesiq

Промяна в текстовете на една от общинските наредби ще гласува местният парламент на свое заседание този четвъртък, 16 септември. Обичайно, то ще се проведе в зала „Май“ от 9 ч., при спазване на противоепидемичните мерки. По думите на председателя Димитър Митев става въпрос за Наредбата за определянето и администрирането на местните такси, цени на услуги и предоставяни права на територията на община Сливен. Като основен аргумент за изменението Митев изтъкна промяната в Закона за автомобилните превози /ЗАП/, съгласно, който издаването на удостоверения за регистрация за извършване на таксиметров превоз на пътници, както вписване на МПС, отписване и промени в данните на издадените такива, се извършва от кметовете на общините или оправомощени от тях длъжностни лица. В новите текстове на закона е предвидена още такса за вписване на водач и за отписване на автомобил и водач, което съответно налага и промяната в общинската наредба като по-нисш нормативен акт.

Общо 38 са точките, включени в предварителния дневен ред на сесията. Сред тях попада и изменението на общинския бюджет, което според Митев предвижда отпускане на средства за част от дейността на предоставяните социални услуги в града, както и допълнителни средства за изграждането на читалища в селата Желю войвода и Ичера, за отводняване и ремонти на част от уличната мрежа в Сливен и в няколко населени места.

Общинските съветници ще гласуват и внесеното от кмета Стефан Радев предложение за намаляване с 50 % на месечните наеми на обектите в училищата за периода от 1 февруари до 30 април 2021 г.

На сесията в четвъртък предстои да бъдат гласувани и информация за текущото изпълнение на бюджета на общината за първото полугодие на тази година и отчет за дейността на общинския съвет и неговите постоянни комисии за първото шестмесечие на 2021 г. Ще бъде разгледано и даване на съгласие кметът на община Сливен да подписва споразумения за партньорство със заинтересовани страни от Югоизточен регион за планиране и страната.

Местният парламент ще гласува още Програма и план на действие за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на общината за периода 2021-2025 г. и Програма за опазване на околната среда 2021 г. – 2028 г.

Сред точките за гласуване попада и Програмата за работата на местния парламент за четвъртото тримесечие на 2021 г. На заседанието предстои да бъде избран и управител на „Обреден комплекс“ ЕООД-Сливен.

Обичайните точки, свързани с териториалното устройство и по-конкретно, с разпореждане на общинска собственост и разрешение за изготвяне на подробни устройствени планове, също са включени в предварителния дневен ред.