Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Сайтът на Община Сливен зае престижното второ място в националната годишната класация на Института за икономическа политика

16 септември 2021 11:20, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди 2 години, брой четения: 439
---

Сайтът на Община Сливен зае престижното второ място в националната годишната класация за 2020 година по 109 критерия на Института за икономическа политика. От максимум 100 възможни точки София е начело с 60.86 точки, което е над средното световно ниво от около 50 точки. За сравнение безспорният и недостижим световен лидер – сайтът на Сеул – Южна Корея е получил в последното световно изследване 85 точки, като вторият – Оукланд получава едва 65 точки.

Сайтът на Община Сливен се нарежда на второ място в Националното изследване за 2020 година с 55.93 точки – също над средното световно ниво. Следват досегашният победител в последните четири изследвания Бургас с 52.94, Плевен с 52.71, Ловеч с 51.97, Пловдив 51.04, Габрово 50.85, Стара Загора 50.44 и други.

В първите три категории сайтът www.sliven.bg е в челната тройка, също така напред, но не толкова е в последните две – Услуги и Гражданско участие.

Сайтът на Община Сливен бележи и най-голям ръст в последните години, като от 24.22 точки през 2015 година достига 55.93 точки през 2020. Този успех се дължи на упоритата и всестранна работа на екипа на Община Сливен и разработчиците на сайта, които са се съобразили с все по-многобройните и разнообразни изисквания за разработката, развитието и функционалността на институционалните сайтове и се стремят да са на все по-високо ниво, в крак със световните тенденции. Целта е една – от „Електронно управление“ на община Сливен да се премине към „Умно управление“, наченки на което вече са показани в сайта на Община Сеул.

Институтът за икономическа политика стартира проекта „Твоята община те очаква онл@йн” през 2014 година с фокус насочен върху развитието на електронното управление в сферата на местната власт в България като безалтернативна бъдеща линия на развитие на традиционното публично управление. Оценява се по международен индекс по над 100 критерия, валиден за всички общини по света, което позволява получените за България резултати да се съпоставят и интерпретират с международните такива. Проектът се осъществява в партньорство с Института за електронно управление към Училището по публична администрация Рътджърс, Щатски университет на Ню Джърси и с подкрепата на Посолството на Съединените американски щати в София, България.

Методологията и Индексът за електронно управление, основание за оценките в докладите „Дигитално управление в общините в световен мащаб” (Digital Governance in Municipalities Worldwide) са създадени от Института за електронно управление. Тези доклади на всеки две години дават оценка на интернет страниците на най-големите общини в цял свят.

109-те критерия за оценка на сайтовете са групирани в 5 групи:

1. Сигурност и защита на личната информация;

2. Приложимост;

3. Съдържание;

4. Предлагани услуги;

5. Гражданско участие и социална ангажираност.

Детайлна информация за изследването и неговата история можете да намерите тук:

https://www.epi-bg.org/index.php/bg/activities/egov-bg

Снимки

---