Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Доктор Георги Ковачев е тазгодишният носител на наградата „Д-р Иван Селимински“

17 септември 2021 10:09, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 2 години, брой четения: 437
Nagrada

Наградата за принос и постижения в публицистиката, историко-краеведческите изследвания и опазване на културно-историческото наследство на Сливен и сливенския край „Д-р Иван Селимински” за 2021 г., се присъжда на д-р Георги Ковачев. Предложението за удостояването му с наградата е внесено от Инициативен комитет.

Тазгодишният носител на приза е утвърден специалист в сферата на археологията и антропологията, чиито научни интереси са тясно свързани с историческите и културоведските проучвания в Сливен и региона. Доказателство за неговите задълбочени познания в областта на късноантичната и средновековната история и археология са, както многобройните му публикации в престижни научни издания, така и неговите монографии, сред които „Божествата на Туида“ (2000), „Античният Сливен (II – IV в.)“ (2001), „Българските земи между Източна Стара планина и Странджа през XII – XIV в.“ (2001), „Средновековната хералдика“ (2005), „Теоретична археология. Справочник“ (2007) и др.

Д-р Георги Ковачев е роден на 22 октомври 1966 г. в гр. Сливен. Завършва Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, специалност „История“. През 2000 г. защитава докторска степен към Българската академия на науките на тема: „Българските земи между Източна Стара планина и Странджа през XII – XIV век. Историко-археологическо проучване“. През 2005 г. специализира „Мениджмънт на изкуството и История на изкуството“ в Колежа на Чарлстън, Южна Каролина, САЩ.

Професионалният му опит започва в Регионалния исторически музей – Сливен, отдел „Археология“, където е уредник в периода между 1990 и 1998 г. След като се установява в САЩ и към момента, той работи в Музея на гр. Чарлстън, а от 2015 г. преподава Антропология в Trident Technical College, Южна Каролина, САЩ. Въпреки дистанцията, д-р Георги Ковачев поддържа непрекъснат контакт с колегите си от България. През 2020 г. заедно с д-р Николай Сираков, директор на РИМ – Сливен, издават съвместната си двуезична книга „Конят и неговите митологични превъплъщения“, която цели да популяризира три изключително стойностни археологически предмета, съхранявани в музея, сред чуждестранната аудитория.

Безспорен е неговият принос в проучванията на гр. Сливен като духовен център през Средновековието. Участвал е в няколко екипа за теренни археологически проучвания на български средновековни манастири в нашия регион, а през 2010 г. публикува книгата „Манастирска общност Света гора Сливенска и районът ѝ през XII – XIV в.“ в съавторство с проф. Иван Русев.

 

Наградата ще му бъде връчена на тържествен концерт в рамките на програмата за отбелязване на Димитровден – Празник на гр. Сливен.