Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Къде да направим пренатален тест?

17 септември 2021 14:56, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Без източник преди 2 години, брой четения: 866
Къде да направим пренатален тест?

Бременността е време, което носи не само дискомфорт, но и много радост както на бъдещата майка, така и на нейния партньор. По време на нея е от изключителна важност жената да полага необходимите грижи за себе си и за нейното бебе. В това число са храненето, набавянето на достатъчно сън, избягването на излишен стрес, както и редовните прегледи при акушер-гинеколог.

 

Прегледите при специалист включват диагностика и изследвания, които трябва да се направят в различните етапи от бременността. Така специалистът ще може да проследява какво е здравословното състояние на жената и на плода. А това е от изключителна важност за осигуряване на нормално протичаща бременност.

 

 

Източник на снимката: Unsplash

 

Днес медицината позволява да се използват различни методи и процедури, с помощта на които лесно и адекватно да може да се проследи текущото състояние на майката и нейното бебе.Сред тези методи са пренаталните тестове.

Какво представляват пренаталните тестове?

Както казахме, пренаталните тестове служат за проследяване състоянието на майката и плода. Те включва различни процедури, като с тяхна помощ може да се провери дали има налични аномалии и генетични изменения, като те могат да се разделят на инвазивни и неинвазивни процедури.

 

Първият вид изследвания, за които ще споделим, са неинвазивните тестове. Те представляват скрининг тестове, които включват образна диагностика, извършена от специалист по репродуктивно здраве и кръвни изследвания. По този начин лесно може да се проследи дали има риск от отключване на дадено генетично заболяване.

 

Инвазивните тестове включват хорионна биопсия и амниоцентеза. Те се извършват в случаите, когато има риск от наличието на генетични изменения и аномалии.

 

Хорионната биопсия служи за изследване и анализ на гените и хромозомите на плода. За целта се взима материал от плацентата и по-точно хорионни въси.

 

Амниоцентезата, от друга страна, е процедура, с помощта на която се извършва генетично изследване. Благодарение на него вашият специалист може да проследи дали има изменение в ДНК-то и какъв е броят и структурата на хромозомите. За изследването се използва игла, с която се взима течност от околоплодния сак.

Неинвазивните пренатални тестове са напълно безопасни и не крият рискове за бебето и неговата майка. Докато при инвазивните процедури може да има минимален риск за плода и жената.

Също така, инвазивните пренатални тестове е необходимо да се извършат, когато има потвърдени генетични изменения при някой от двамата партньори или има фамилна обремененост.

Защо се правят пренатални тестове?

Основната цел на пренаталните тестове е да се провери какъв е броя и структурата на хромозомите. По този начин могат да се открият изключително сериозни аномалии и генетични изменения при плода.

 

Едни от най-често срещаните заболявания, които са резултат от нарушенията в хромозомите, са триплодия, тризомиите 16, 22 и 14, Синдром на Едуардс, Синдром на Даун и други.

 

Друга причина за назначаване на пренатални тестове е определянето пола на плода в ранните етапи от бременността. Освен това, този вид изследвания е препоръчително да се извършва при жени над 35-годишна възраст, тъй като в този период се увеличават рисковете от развиване на аномалии при бебето.

 

Къде можете да направите пренатален тест?

Преди всичко е важно да отбележим, че пренаталните тестове се извършват по указанията на вашия наблюдаващ лекар. В случай, че обмисляте и искате да си направите този вид тест, то е необходимо първо да се консултирате с вашия лекар.

 

Специалистът ще извърши гинекологичен преглед и ще иска да научи повече за вашата медицинска история и тази на партньора ви, както и на вашето семейство. Това ще помогне на лекаря да прецени дали е необходимо да се извършат неинвазивни или инвазивни пренатални тестове. Заедно с това различните видове изследвания е необходимо да бъдат направени в определен период от бременността.

 

Стандартните пренатални тестове, които са кръвни изследвания, се извършват в конкретна лаборатория. Но някои по-специфични процедури изискват да бъдат извършени от специалист по репродуктивно здраве, като взетият материал се изпраща в лаборатория за изследване.

 

Колко точни са резултатите от пренаталните тестове?

Пренаталните тестове не могат да дадат 100% сигурни резултати, но могат да посочат дали има висок риск от развиване на дадено заболяване. В случай, че резултатът от изследването е отрицателен, това не означава, че не съществува риск от развиване на генетично заболяване на по-късен етап от развитието на детето. Също така не може да се потвърди изцяло дали при положителен резултат плода със сигурност ще развие генетично заболяване.

 

Но въпреки, че пренаталните тестове не могат да дадат напълно акуратни резултати, то е препоръчително да се извършват, тъй като при навременно откриване на проблем, могат да се предприемат адекватни мерки от вашия лекар.