» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител присъства на първата презентация на проект „Под слънцето има място за всички, има място и за нас”

24 January 2011 15:56,
Emission of: District Sliven 13 years ago, number of readings: 1132
снимка

На 22 януари 2011 г. /събота/ в заседателната зала на областна администрация стартира проекта „Под слънцето има място за всички, има място и за нас”.

На първата презентация на проекта присъстваха народният представител и областен координатор на ПП ГЕРБ г-жа Десислава Танева, народният представител от ПП ГЕРБ г-жа Юлиана Колева, областният управител г-н Марин Кавръков, началникът на Регионалния инспекторат на МОН г-жа Бисерка Василева, учители, деца и младежи с увреждания.

Ръководител на проекта е г-жа Елка Стойнова - родител и ръководител на неформална гражданска група на зрително затруднени деца, млади хора, техните родители и близки.

В екипа са включени г-жа Митка Инзова – педагог на зрително затруднени деца, авторът на идеята и член на МГЕРБ – Сливен Камен Костов и областният координатор на МГЕРБ Инна Игнатова. Техни консултанти ще бъдат проф. Вл. Радулов и доц. Мира Цветкова – Арсова – преподаватели в катедра „Специална педагогика” СУ„Св. Климент Охридски”.

Според организаторите на проекта ключът към интеграцията на зрително затруднени хора е свързан с уменията им за общуване в общността, което изисква задълбочена и последователна работа, която преминава през осъзнаване и опознаване на увреждането и личностните качества на всеки един, както и приемането на правата и задълженията си като активни граждани в обществения живот.

Областният управител г-н Марин Кавръков поздрави организаторите за смелостта да организират и реализират такъв социално значим проект. Той пожела ръководна светлина в работата на организаторите да е делото на акад. проф. д-р Константин Пашев. Този велик човек родом от Сливен през целия си живот е следвал основните принципи и добродетели и неговата непрестанна социално и благотворително обагрена работа е била насочена към борбата със слепотата. Припомняйки на присъстващите за големия български лекар офталмолог и общественик, академикът на Българската академия на науките д-р Константин Пашев, е навършването на 50 годишната от смъртта му.

Младежите от ГЕРБ се надяват чрез проекта „Под слънцето има място за всички, има място и за нас” да положат началото за излизане от изолация на децата и младите хора със зрителни затруднения в нашия град и ще покажат, че зрително затруднените са като всички останали.

Стремежът е да се даде възможност за самостоятелен и независим живот на всеки, който е засегнат от увреждането.

Photos

снимкаснимкаснимка