» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Евелин Йорданова /НСИ/: Очакваме съдействие от населението за Преброяване 2011

25 January 2011 11:50,
Emission of: District Sliven 13 years ago, number of readings: 1178
снимка

Публикуваме интервю на г-жа Евелин Йорданова, експерт в Дирекция „Демографска и социална статистика“ в Националния статистически институт /НСИ/ дадено за Радио Сливен Нет.

От 1 до 28 февруари 2011 г. в България ще се проведе поредното преброяване на населението и жилищния фонд. Това е първото преброяване у нас, след като страната ни влезе в ЕС и общо 17-то след Освобождението. България е първа сред 27-те страни-членки на ЕС, в която ще започне и приключи кампанията. Веднъж на 10 години събираме информация, за да планираме бъдещето по-добре, коментира в интервю за Радио Сливен Нет Евелин Йорданова, експерт в Дирекция „Демографска и социална статистика“ в Националния статистически институт /НСИ/. Нов момент в Преброяване 2011 за България е, че за първи път преброяването ще се извърши в рамките на един общ регламент, който се отнася за всички страни-членки на ЕС и е относно преброяването на общността. Втората новост е, че то може да стане и по интернет – от 1 до 9 февруари.

Преброяването на населението е единственият източник на точни и подробни данни на най-ниско ниво за броя на хората в страната и в отделните населени места по пол, възраст, образование, грамотност, занятие, вероизповедание, етническа принадлежност. В следващия 10-годишен период това е ценна информация, за да се планира по-добре бъдещето ни, животът ни, заяви още Евелин Йорданова. Ето защо, експертът от НСИ изрази очакване за положителна нагласа и съдействие от страна на населението, като увери, че личните ни данни са абсолютно защитени, а всички ангажирани със събирането и обработването им – преброители, контрольори, администратори, са подписали клетвени декларации за конфиденциалност. Преброяването по интернет също има своя сертификат и това също е сред новите моменти в Преброяване 2011. Близо 55 000 души са ангажирани у нас като преброители и контрольори. Около 28 млн. лева от Държавния бюджет са заделени за Преброяване 2011, като 19 млн. лева от тях – за заплащане на преброителите.

Files

интервю [3.05MB]

Windows WAVE Sound File