Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Разумно отслабване - възможно ли е и как

28 септември 2021 16:53, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Без източник преди 2 години, брой четения: 1026
Разумно отслабване - възможно ли е и как

Намаляването на телесното тегло е свързано с пълноценното изгаряне на мазнините, които са излишни. Много от нас всекидневно правят опити в тази посока. При някои битката е неравна и се налага взимането на по-крути мерки. Все пак не трябва да пренебрегваме факта, че храненето е основен фактор за правилното функциониране на организма.

 

Можем ли да отслабваме, без да застрашаваме здравето си, и как?

 

Нека да разгледаме на първо време процесът на напълняването. За него може да има различни предпоставки. Една от тях несъмнено е нередовното и прекомерно приемане на храна. Ако водим твърде обездвижен начин на живот обаче, дори и да се храним правилно, може да усетим, че сме започнали да трупаме килограми. Сериозна роля могат да играят и други фактори, като например стреса, генетичната предразположеност и др.

 

Тъй като обикновено пълнеем с ядене, много хора свързват ослабването най-вече с намаляването на количествата храна и дори гладуване. В редица случаи това обаче далеч не е правилният подход и дори може да доведе до обратните резултати.

 

Ограничаването на храната не винаги има въздействието, което очакваме. За някои това се оказва директен билет към перфектната фигура, докато други не успяват да постигнат съществени резултати независимо колко усилия полагат. Често се стига до обратният ефект на рязко напълняване след дългото гладуване. Именно твърде строгите диети карат организма да се паникьосва от недостига на хранителни вещества и да трупа запаси под формата на мастни клетки.

 

Това е така, защото мозъкът разчита глада като сигнал за тревога, което го кара да включи своеобразен авариен режим, в който метаболизмът се забавя. Така отключваме ефекта йо-йо или в най-добрия случай просто не успяваме да постигнем желания резултат. Да не говорим за риска от хранителни разстройства, на който сме изложени. Като имаме всичко това предвид, трябва да търсим по-ефективен начин за здравословно отслабване от този на стриктните рестрикции.

 

Балансирана диета

 

Вместо да се подлагаме на унищожителен глад, по-здравословно е да си направим план за хранителен режим, който е много по-щадящ. Може и да не постигнете желаната визия толкова бързо, колкото с вайръл диетите, които се разпространяват в социалните мрежи, но за сметка на това поне резултатите ще бъдат дълготрайни и няма да изложите здравето си на риск.

 

Тайната на правилното хранене се крие в това да съобразяваме колко ядем в сравнение със степента на интензивност на нашата двигателната активност всеки ден. Ако тренирате усилено, например, не трябва по никакъв начин да държите организма си лишен от минералите и витамините, които са от изключителна важност за захранването на мускулните тъкани. Не бива да подценяваме и енергията, необходима за извършването на всяко едно движение.

 

Фитнес

 

Фитнесът е чудесен начин да поддържаме добра физическа форма в условията на градска среда. Високоинтензивните тренировки от типа на калистеника и крос фит могат да дадат доста добри резултати при повечето хора.

 

Разбира се, не за всеки е лесно да започне да се занимава с тежки фитнес упражнения. Един от начините е да започнете с по-лека програма, която да ви помогне да развиете нужната издръжливост.

 

Йога

 

Един от начините да поддържаме тялото и духа си в хармония е да правим упражненията от йога. Те са подходящи както за напреднали спортисти, които имат нужда да разтегнат претоварените стави и да изградят гъвкавост, така и за начинаещи, а дори и за трудно подвижни хора. При йога е много лесно да модерираме интензивността на тренировките спрямо собствените си нужди. Освен това практиките отключват освобождаването на токсините от организма, които също са отговорни за натрупването на излишно тегло.

 

Най-хубавото при йога е, че не ни е нужно специално оборудване, за да тренираме - можем да правим асаните на обикновена постелка или дори вкъщи на паркета.

 

Научете повече на LuckyFit.bg - сайтът, посветен на здравословното отслабване.

 

Снимки: Unsplash.com

Снимки

Разумно отслабване - възможно ли е и какРазумно отслабване - възможно ли е и какРазумно отслабване - възможно ли е и как