Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител Афузов: Всеки ползва онлайн услуги, нека сме по-активни в преброяването

30 септември 2021 14:18,
Излъчване: Област Сливен преди 2 години, брой четения: 552
logo

Електронното преброяване на населението и жилищния фонд приключва в 24 часа днес, 30 септември. Областната преброителна комисия призовава гражданите през оставащите часове да се възползват от възможността за електронно преброяване.

Всеки ползва интернетq онлайн услуги, нека покажем по-голяма активност и по-добри резултати. По електронен път можем да преброим и възрастните си родственици, каза областният управител Минчо Афузов.

Срокът за електронното преброяване бе удължен с десет дни. Въпреки че то е бързо, лесно и безопасно за здравето и живота в условията на епидемия от COVID-19, интересът сред жителите на областта остава по-слаб от интереса в повечето съседни области. Към момента под 20 на сто от населението на Сливенска област е използвало този метод.

До 10 октомври всяко домакинство ще бъде посетено от преброител. Гражданите, които са използвали електронната система, трябва единствено да предадат генерирания 15-цифрен индивидуален код. При посещенията преброителите трябва да покажат служебна карта, да представят преброителна карта с указания за целта на преброяването. Всеки преброител трябва да носи синя предпазна маска за лице с надпис „Преброяване 2021“. При съмнения и въпроси, гражданите могат да се обадят на телефон *2021.

От Отдел „Статистически изследвания – Сливен“ съобщиха, че в момента се търсят преброители за следните местности в Сливен: Хисарлъка, Среди дол - 5 преброителни участъка; Моллова кория, Карандила – 2 преброителни участъка; Дълбоки дол, Зарево Изгрев - 2 преброителни участъка; Терасите, Бадемлика - 3 преброителни участъка; Каменка - 2 преброителни участъка.

Националното преброяване на населението и жилищния фонд се провежда на всеки 10 години в страните от ЕС. То е изключително важно, тъй като възоснова на събраните данни се формират политики за развитие и се разпределя финансовия ресурс за всички сфери на обществено-икономическия живот.

Участието в преброяването е задължително. За отказ е предвидена глоба от 160 лева.