» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

РИМ – Сливен участва със свои експонати в международна изложба в Литва

01 October 2021 15:20, Mariya Pavlova
Emission of: Reg.Hist.Museum-Sliven 2 years ago, number of readings: 361
изложба

Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ – Сливен заедно с още 17 европейски институции се включи в международната изложба „Богини и воини: 100 години от рождението на Мария Гимбутас“ по покана на Националния музей на Литва. Общо 10 изключително ценни предмета от колекцията на сливенския музей ще бъдат експонирани в столицата на прибалтийската държава между 22 септември 2021 г. и 15 март 2022 г.

Изложбата, която е посветена на най-известната литовска археоложка – Мария Гимбутас (1921 – 1994), представя две нейни основополагащи научни хипотези за развитието и идентичността на европейската култура. Благодарение на тях, тя успява да придобие световно признание, като полага основите на нови академични и социални движения.

Сред археологическите открития, с които РИМ – Сливен участва в международната изложба, са каменна тесла от първа половина на III хил. пр. Хр., сребърни украшения, огърлица от различни по големина глигански зъби (ранна бронзова епоха), глинен аскос, амулет с форма на орел и др.