Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Обръщение на областния управител Минчо Афузов

11 октомври 2021 16:48,
Излъчване: Област Сливен преди 2 години, брой четения: 1051
Минчо Афузов, областен управител на област Сливен

Уважаеми съграждани,

 

Днес в Сливенска област влязоха в сила допълнителни противоепидемични мерки.

 

Причините са известни: заболяемостта в нашата област премина критичния праг. В края на миналата седмица беше 532 души на 100 000 лица от населението, днес вече е 542 души. Вирусът засяга всички възрасти. Заразява и децата ни.

 

Целта на временните мерки е ясна: да се опитаме да предотвратим лавинообразното покачване на заболяемостта, да ограничим разпространението на заразата и да предпазим от прекомерен натиск нашите лечебни заведения.

 

Дали ще имаме волята и куража да се справим? Засега заболяемостта расте с бързи темпове, за сметка на една бавна, изоставаща имунизационна кампания при наличие на достатъчно количества ваксини, но при липса на интерес - едва 14,5 на сто от населението на областта е със завършен имунизационен статус. Трябва да преобърнем тази тенденция! Данните обясняват защо: в момента 89 процента от хоспитализираните пациенти не са ваксинирани. При някои от тях заболяването протича тежко, с усложнения. Останалите 11 процента са имунизирани и пак са се заразили, но бързо се повлияват от лекарствата и по-бързо се връщат към обичайното си ежедневие. При неваксинираните болни в област Сливен починалите са 5,55 процента. При ваксинираните са 0,02 процента или над 270 пъти по-малко! Цифрите са повече от красноречиви.

 

Един известен български лекар каза неотдавна, че по време на епидемия злото крещи, доброто говори тихо. Човек го разбира, когато се сблъска с болестта. Аз вярвам, че не е нужно това да се случи, за да бъдем мъдри и отговорни. Приятели, иска се само да се вслушаме в доброто!

 

С уважение:

 

Минчо АФУЗОВ

 

Областен управител на област Сливен