» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Обръщение на областния управител Минчо Афузов

11 October 2021 16:48,
Emission of: District Sliven 2 years ago, number of readings: 1049
Минчо Афузов, областен управител на област Сливен

Уважаеми съграждани,

 

Днес в Сливенска област влязоха в сила допълнителни противоепидемични мерки.

 

Причините са известни: заболяемостта в нашата област премина критичния праг. В края на миналата седмица беше 532 души на 100 000 лица от населението, днес вече е 542 души. Вирусът засяга всички възрасти. Заразява и децата ни.

 

Целта на временните мерки е ясна: да се опитаме да предотвратим лавинообразното покачване на заболяемостта, да ограничим разпространението на заразата и да предпазим от прекомерен натиск нашите лечебни заведения.

 

Дали ще имаме волята и куража да се справим? Засега заболяемостта расте с бързи темпове, за сметка на една бавна, изоставаща имунизационна кампания при наличие на достатъчно количества ваксини, но при липса на интерес - едва 14,5 на сто от населението на областта е със завършен имунизационен статус. Трябва да преобърнем тази тенденция! Данните обясняват защо: в момента 89 процента от хоспитализираните пациенти не са ваксинирани. При някои от тях заболяването протича тежко, с усложнения. Останалите 11 процента са имунизирани и пак са се заразили, но бързо се повлияват от лекарствата и по-бързо се връщат към обичайното си ежедневие. При неваксинираните болни в област Сливен починалите са 5,55 процента. При ваксинираните са 0,02 процента или над 270 пъти по-малко! Цифрите са повече от красноречиви.

 

Един известен български лекар каза неотдавна, че по време на епидемия злото крещи, доброто говори тихо. Човек го разбира, когато се сблъска с болестта. Аз вярвам, че не е нужно това да се случи, за да бъдем мъдри и отговорни. Приятели, иска се само да се вслушаме в доброто!

 

С уважение:

 

Минчо АФУЗОВ

 

Областен управител на област Сливен