Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Молебен за здраве и добруване по инициатива на ЖЕНИ ГЕРБ бе отслужен в храм „Св. Петка“ в Кермен

14 октомври 2021 15:44, Валя Марева (ПП "ГЕРБ"-Сливен)
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 2 години, брой четения: 729
-----

Молебен за здраве и добруване на българския народ беше отслужен в храм „Св. Петка“ в град Кермен. Инициативата е на ЖЕНИ ГЕРБ по случай Петковден. С тази обща молитва беше даден старт и на предизборната кампания. Празничната Света литургия отслужи отец Стилиян.

По традиция на този ден, празникът на град Кермен – Петковден, бе отдадена почит на загиналите във войните керменци.

Цветя в знак на признателност поднесоха кандидатите за народни представители от Коалиция ГЕРБ-СДС Десислава Танева, Мария Белова и Цвета Станева.

Галина Вучкова - член на Националния изпълнителен съвет на Жени ГЕРБ, кандидатите за депутати, общински съветници от ГЕРБ – Сливен и кметове на населени места, отдадоха почит на Св. Преподобна Параскева или Петка Българска, която се счита за покровителка на българския народ и на семейството.

Празникът на Кермен се чества от 1904 година, когато започва градежа на храм „Св. Петка". Църквата е построена през 1909 г. и е осветена от Сливенския митрополит Гервасий през 1909 година.

Петковден е един от големите народни празници, с които българите отбелязват края на топлото време и настъпването на зимата. Обикновено на Петковден става и заплождането на домашните животни. Жените не бива да подхващат никаква работа - не плетат и не шият, не перат и не месят тесто, за да се роди здрав и пъргав добитък. Петковден не е само празник в чест на св. Петка (Параскева) като закрилница на децата, но и дава началото на почитта към покровителя на семейството и рода. Народът отбелязва този ден като начало на зимните празници - правят се оброчни курбани и сборове. Св. Петка покровителства брака и плодовитостта. Според вярванията на Петковден се месят колаци, като най-големият от тях се нарича на св. Петка.

Снимки

------------------