» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Онлайн представяне на книга по повод Димитровден

25 October 2021 16:31, Mariya Pavlova
Emission of: Reg.Hist.Museum-Sliven 2 years ago, number of readings: 445
фон

Ден преди 26 октомври - празника на гр. Сливен, насочваме вниманието Ви към една изключително стойностна книга, посветена не само на емблематичната за нашия град личност - Хаджи Димитър, но и на видните сливенски възрожденци. Миналата година екип от Регионален исторически музей "Д-р Симеон Табаков", подкрепен финансово от Общински фонд "Култура" - Сливен, вложихме усилия в осъвременяването и публикуването на сборника от 1935 г. със заглавие "Той не умира. Сливен на безсмъртните си синове". Какъв е непосредственият повод за написването на тази книга паметник, защо е толкова значима за града ни и какво повече можем да научим за личностите, оставили трайна диря в местната и националната ни история, ще разберете от споделеното видео.

С обновеното издание се постарахме да отбележим 180-годишнината от рождението на Хаджи Димитър (1840 - 1868), чието честване съвпадна с обявената извънредна епидемична обстановка през 2020 г. Надяваме се по този начин да достигнем до повече наши съграждани и българи, за които общата ни история буди интерес!

 

Цялостна видеопродукция, техническа редакция и дизайн на книгата: Мария Павлова, експерт "Връзки с обществеността" към РИМ - Сливен

 

Сърдечни благодарности на проф. д.и.н. Иван Русев, научен редактор, на г-жа Веселина Тонева, коректор, и на издателство "Абагар" АД за отделеното време и усилия!

 

Линк към канала на музея в YouTube: