» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Книгата „EЗИКОВА ГИМНАЗИЯ-„Захарий Стоянов“- Сливен– ПЪТ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ“ е вече факт.

26 October 2021 12:28, Nikolaj Dimitrov
Emission of: GPZE "Zahari Stoyanov" 2 years ago, number of readings: 1871
Път през годините

Точно преди 50 години със заповед на Министерството на народната просвета с четири паралелки се поставят основите на едно от най-добрите училища в Сливен – ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“, с директор Димитър Димитров. Днес, половин столетие по-късно, достойните наследници на първите учители събират цялата история на своята любима гимназия в 400 страници.

Книгата „EЗИКОВА ГИМНАЗИЯ-„Захарий Стоянов“- Сливен– ПЪТ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ“ е вече факт. Словесната рожба е на Соня Келеведжиева, Паулина Тихова, Ваня Ченкова, Росица Иванова, Ани Димитрова- учители в ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“- Сливен.

Има много причини да се напишат книги за едно училище: да се проследят летописите му; да се споделят истини за постиженията му, да се разкаже за миналото и настоящето, да се споделят прозрения за бъдещето му; да се намери мястото на училището сред образователните институции в града и страната; да се разкаже за създателите му, за учителите, носители на прометеевския огън и т.н.

Книгата „Eзикова гимназия- Сливен- път през годините“ е замислена като възможност да съчетае в себе си всичко това- и летопис, и възходи, и реални постижения, и несполуки, да се разкаже за отдадеността на директори, учители, ученици към каузата Езикова гимназия- от първите, та до днес. Да се представят личностите, свързали имената си с гимназия „Захарий Стоянов“, за онези, които са проправили и трасирали пътя й напред.

Конкретните задачи, които екипът от професионалисти филолози си е поставил е, разказвайки за Езикова гимназия, да проследи и историята на училището, и да определи мястото му в Сливен и България, мястото му в най- новата история на града ни, да разкаже за живата сила на едно училище- хората, създали гимназията, както и за тези изграждащи новия й образ. И макар погледът да е субективен, стремежът на екипа е бил да създаде безпристрастно първата книга, нека я наречем памет за Езикова гимназия „Захарий Стоянов“- Сливен.

Книгата представя пътя на ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“ през годините- училище емблема за Сливен. С любов към родното място и любимото училище и с убеждението, че където и да е по света човек е задължен на хората, които са му дали път в живота, тази книга може да даде добри примери за настоящите и идващите ученици в гимназията, да бъде памет и бъдеще за всеки, свързан с Езикова гимназия. Тя представя в достъпна форма живота на Езикова гимназия от последните пет десетилетия- от създаването й, та до днес. Целта на авторите е да мотивират интереса на учениците към изследователска работа, посветена на историята на училището. Да продължат идващите след тях учители със събиране на информация; работа в архиви, работа с исторически извори; издирване и събиране на спомени; интервюта; разработване на реферати, доклади, исторически есета; презентации по теми, свързана с историята на Гимназията; събиране на снимков материал.

„Съдържанието на книгата „Езикова гимназия – път през годините“ исторически вярно и документирано, зазвънява и с интимните струни, опнати в душите на нейните съставителки. За тях миналото на любимото училище оживява не просто само за себе си, не като едно връщане назад, а като съставна част в един нов синтез. То оживява, за да вземе участие в нещо ново, невиждано до този момент в историята на училищния живот. Колкото и години да минат, нищо, което е неугасимо, не остарява. Книгата „Езикова гимназия – път през годините“ ще накара млади учители да запалят „газената лампа“, тъй както Талевата Ния я запалва пред смаяните очи на Султана. Вярвам, че след време учениците ще поемат в искрящите си очи пламъка на своите учители, защото те са запалили огънчето в душите им, а и книгата ще бъде тяхна пътеводна светлина.“- споделя рецензентът Валентина Димитрова.

„За историята 50 години са нищожно малко време, но знанието не се измерва с години, а с постижения. За половин век едно училище може да промени съдбата на цяла държава, да я издигне до успехите на най-смелите, на най-непримиримите, на вечно търсещите върховете на знанието. Тяхната лична история изгражда духа на общността, в която са направили първите си крачки към успеха. Тази книга, в която се разказва за миналото, е всъщност памет за бъдещето; за изминатия път, но и за този, който е напред – начертан и следван в продължение на десетки години“- споделя Ники Комедвенска- рецензент на книгата.

Честита да е книгата на всички ученици, учители, служители и родители, приятели, които приемат ПГПЗЕ " Захарий Стоянов" за свой храм на знанието, за свой дом, призвание и кауза!

„Щастливи сме, че можем да поднесем своя дар на любимото училище в чест на неговия 50- годишен юбилей! Честит празник, любимо училище! Честит половинвековен порив за знания, вдъхновение, дръзновение и благословия! Нека да те има!“- споделят авторите.

 

Photos

Път през годинитеПът през годинитеПът през годинитеПът през годините