Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Любопитният случай на бирената кутийка от “чисто” злато

28 октомври 2021 12:53, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Без източник преди 2 години, брой четения: 850
Изображение от monica di loxley в Unsplash

Всеки от вас е чувал за маркетингови стратегии, които водят до определено повишаване на продажбите, но това, което прави международната пивоварна Brewdog, направо счупва рекордите. Представете си колко изкушаващо е да пиете любимата си Пънк бира и да участвате в надпревара, която може да ви донесе безценно "кенче бира от чисто злато", на стойност от над 40 000 лв. И ако това не е достатъчно, компанията предложи като част от наградата и акции в компанията на стойност около 25 000 лв. За никой не е изненада, че опашките от клиенти бяха умопомрачителни.

"Златният" късметлия обаче не бе толкова очарован, колкото бихте очаквали - той с изненада откри, че единственото вярно твърдение е, че бирата е с марка Brewdog.

 

Специалната кампания на Brewdog

 

Маркетинговите кампании са изключително често срещани в нашето консуматорско общество. Големите компании се надпреварват да измислят по-развлекателен начин за привличане на клиенти, като например прословутата Монополи игра на Макдоналдс, която подкрепи продажбите на компанията през 2011 г. с над 5%. В света на онлайн хазарта, компаниите за залози предлагат бонуси за всеки нов потребител. Е, в това отношение кампанията на Brewdog наистина бе запомняща се

Когато някой получи шанс да грабне безплатно акции на равностойност около 25 000 лв. в една от най-успешните компании в индустрията, едва ли ще се замисли дали да действа. Едва ли, особено когато става въпрос за време на пандемия и икономическа криза, а компанията е на печалба от близо 3 милиона лева през 2020 г. Когато хората си останаха у дома и преоткриха предимствата на онлайн търговията, това даде шанс на голяма част от компаниите да се включат в иновативния модел на дистрибуция на продуктите си, което им дава шанс за растеж през следващите години.

Обиколката, която пивоварната предлага също е удоволствие за любителите на крафт бирата. Тя показва на истинските ценители как се произвежда любимата им напитка, дестилерията, опаковъчната линия и невероятния процес по запълването на кенчетата с бира.

Но какво е една кампания без голяма награда? Почакай, може да има по-голяма награда от акции на стойност 25 000 лв. в една от най-големите компании в индустрията? Разбира се! Голямата награда бе кен бира от "чисто злато", като 50 от тях бяха сложени на случаен принцип в стековете от най-популярната им бира.

Както в повечето случаи обаче, не всичко което лети се яде.

 

Истинското кенче

 

Ако се интересувате от търговия, вероятно често проверявате цената на златото. Ако сте правили това и през ноември 2020 г., то вие щяхте да видите, че цента за унция бе около 3 250 лв.

Наградата по данни на компанията тежи около осем унции, което при тази цена прави около 26 000 лв., далеч под рекламираната равностойност на наградата от 40 000 лв.

Единия от късметлиите разбра това по трудния начин, когато се опита да размени кутийката си срещу пари. Каква е причината? Той отиде при златар за да разбере истинската й стойност, а това, което в последствие научи, едва ли го зарадва особено.

За съжаление това не бе единственото му разочарование. След получаването на действителната награда, той с изумление научава, че тя далеч не е от чисто злато - единственото злато в нея е част от покритието й, в съотношения 3:1000 на сантиметър. Останалата част от кутията е изработена от месинг - много по-евтин материал.

Дълго време Крейг /победителя в конкурса/ се опитва да получи правдоподобно обяснение от компанията, но телефоните им винаги били заети за него. Докато не решава да се обърне към вестник Сън, които с радост отразяват историята му. Отговорът на компанията е меко казано смешен - цената на кутийката не се определяла от количеството злато в нея, а по-скоро от това, че тя представлява рядка награда и цената за изработката й е била висока. Колко удобно. А след това още по-удобно от рекламната кампания е премахнато понятието "чисто" злато.

 

Други спорни събития на Brewdog

 

Това не е първия случай, в който Brewdog се замесва в скандал. През 2018 г. компанията получи обвинение в полова дискриминация и насърчаване на неравенството между половете с друга кампания - розова бира за жените.

Няколко години по-рано от компанията решиха да пуснат бира без етикет в подкрепа на ЛГБТ обществото. Мотото на тази кампания бе шокиращо - "Бирата може да бъде каквато си поиска, както и хората. Реколтата е събрана от женски цветове, които са се превърнали в мъжки". Странно послание. Една от лидерките на благотворителна организация за правата на ЛГБТ, заяви, че кампанията подкопава много елементи на транссексуалната общност.

Е, поне последния провал не накърнява достойнствата на някоя общност, просто подвежда клиентите на компанията.

 

Други провалени ПР кампании

 

Компаниите понякога са си направо едно ходещо ПР бедствие.

През 2017 г. Пепси взе напористото решение да плати на Кендъл Дженър да се появи на шествие в подкрепа на чернокожите, на което да раздава безплатни напитки. Добър замисъл, лошо изпълнение. Когато искаш дадена звезда да бъде медиатор на расов проблем, не избираш бяла телевизионна звезда.

Ирландски съд отсъди през изминалата година, че сандвичите на Subway съдържат толкова много захар, че не могат да бъдат класифицирани като "тестени". Експертите по храните го сравняват с ядене на лъжица захар, но компанията агресивно се бори срещу решението.

Публичността на големите компании кара такива спорни събития в историята им да ги злепоставят. Живеем във време, в което социалните мрежи са по-важни от четенето на книги, а един такъв публичен гаф откровено може да съсипе репутацията ти - примерът с кутийката от "чисто" злато е точно такъв пример.

 

Изображение от monica di loxley в Unsplash