Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Първите експресни резултати от преброяването ще бъдат оповестени в края на ноември

05 ноември 2021 11:57,
Излъчване: Област Сливен преди 2 години, брой четения: 429
преброяване

Областната преброителна комисия – Сливен проведе финално заседание под председателството на зам.областния управител Антоний Андонов, с участието на гл. секретар на администрацията Кирил Аврамов и началника на отдел „Статистически изследвания – Сливен“ Антон Георгиев. Целта бе да се отчете създадената организация за провеждане на 18-тото Национално преброяване на населението и жилищния фонд в Република България, което се проведе в периода от 7 септември до 10 октомври т.г.

 

От 0.00 ч. на 7 септември започна електронното преброяване на населението и жилищния фонд. До 30 септември всяко лице, което се намира на територията на страната, можеше да преброи себе си и семейството си, като попълни онлайн преброителната карта.

 

Преброяването с преброител стартира на 18 септември и продължи до 10 октомври.

 

Територията на областта бе разделена на 196 контролни района и 832 участъка, като едва 6 от тях не са обхванати и за които ще се търси информация по административен път. В община Сливен 40 преброителни участъка (ПУ) бяха без преброител поради откази. В процеса на преброяването бяха назначени допълнителни преброители, а тези от тях, които бяха приключили, се ангажираха да продължат преброяването и в други преброителни участъци, информираха от Отдел „Статистически изследвания – Сливен“.

 

Отчетен бе слабият интерес към онлайн преброяването и първоначално затруднената регистрация в електронната система. Преброилите се електронно лица в областта са 39 093 или 21.4% и съответно жилищата са 15 641 или 16.8%.

 

Данните от хартиените преброителни карти се обработват в момента от служителите на отдел „Статистически изследвания – Сливен“. Публикуването на експресните резултати ще стане до края на м. ноември, 2021 г. През цялата 2022 г. периодично ще бъдe обявявана информация за населението, жилищата, условията на живот, за домакинствата и семействата.

 

Подпомагащ център за преброяване на гражданите, които по една или друга причина са били възпрепятствани да участват в преброяването, бе разкрит в Отдел „Статистически изследвания – Сливен“, където бяха преброени над 200 лица.

 

Приемането на преброителните материали от преброители и контрольори се извърши по предварително утвърден график, в зависимост от готовността на Общинските преброителни комисии, и приключи на 22 октомври 2021 г. Всички преброителни материали са приети и архивирани в пригодените за целта архивохранилища в сградата на ОСИ-Сливен.

 

Областната комисия приключиха работата си с извода, че въпреки сложната епидемична обстановка и възникналите затруднения, общинските преброителни комисии и служителите на ОСИ са изпълнили много добре задълженията си и преброяването е приключило успешно.