Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Започна изграждането на два нови социални центъра в община Сливен - за бездомни лица и за жертви на домашно насилие

12 ноември 2021 13:21, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 2 години, брой четения: 486
2 centura

Община Сливен продължава да разширява обхвата на предоставяните социални услуги. От днес стартира изграждането на още два социални центъра в града - Център за временно настаняване на бездомни лица и Кризисен център за жертви на домашно насилие. Те ще се намират в района на централната поща в Сливен.

„Имаме една от най-развитите социални системи в страната. С тези два центъра тя ще бъде надградена с две изцяло нови услуги, които досега не са били предоставяни на територията на общината. Това е една стъпка към предоставяне на адекватна грижа и подкрепа за хората, които живеят тук“, заяви кметът Стефан Радев днес по време на подписването на Акт 2, с който бе даден стартът на строителните дейности. Той допълни още, че проектът за изграждането на двата центъра е част от Инвестиционната програма на Община Сливен.

И двата центъра ще работят с капацитет до 20 потребители. В Центъра за временно настаняване на бездомни лица ще се осигурява място за живеене за лица, останали без подслон за срок до 3 месеца в рамките на календарната година. Освен осигуряване на храна и подслон, услугите в центъра са насочени към включването на потребителите в курсове за квалификация и преквалификация, с цел последващо намиране на работа и подпомагане на социалната им адаптация. Кризисният център за жертви на насилие е предвидено да осигурява комплекс от социални услуги за деца и/или лица, пострадали от насилие, трафик или друга форма на експлоатация. Услугата ще се предоставя за срок до 6 месеца и е насочена към оказване на индивидуална подкрепа, задоволяване на ежедневните потребности и социално-психологическа помощ, когато се налага незабавна намеса, включително чрез мобилни екипи за кризисна интервенция.

Финансирането се осъществява по Оперативна програма „Региони в растеж“. Проектът е 100 % безвъзмездна финансова помощ и е на обща стойност близо два млн. лв. Срокът за изпълнение е до месец януари 2023 г.

„С изпълнението на този проект завършваме един цикъл от стария програмен период и се подготвяме за новия“, заяви кметът Радев. Той информира още, че към момента тече строителството на други две социални структури за нуждаещи се лица. Едната ще бъде за грижа за лица с психични разстройства, а другата - за грижа за лица с умствена изостаналост. Те ще се намират в района на Дом за стари хора в Сливен, като в тях ще бъдат настанявани потребители от Дома за хора с умствена изостаналост в селище „Качулка“.

Снимки

2 centura2 centura2 centura2 centura2 centura