» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител г-н Марин Кавръков се срещна с ръководството на EVN България

31 January 2011 18:09,
Emission of: District Sliven 13 years ago, number of readings: 1541
снимка

Днес, 31.01.2011 г. в областна администрация Сливен се проведе работна среща на областния управител г-н Марин Кавръков с представители на EVN България.

На срещата присъстваха г-н Кристиян Вайтер - председател на Управителния съвет на EVN България, г-н Волфганг Хумер - заместник-председател на УС на електроразпределителното дружество.

Посещението на ръководството на EVN в Сливен е по тяхно желание и е продължение на срещата проведена в края на миналата годината.

Необходимостта от разработване на енергийна концепция на областта в по-дългосрочен план и нейното реализиране беше основната тема на днешните разговори.

Г-н Кристиян Вайтер и г-н Волфганг Хумер презентираха опита на компанията си, приложен и изпълнен в Австрия. EVN e най- големия производител на топлинна енергия от биомаса в Австрия. Те притежават над 1000 обекти произвеждащи топлоенергия и електроенергия от биомаса. Те показаха доста примери на добри практики в градски условия, био- енергийни мрежи и саниране на общински сгради. Всички те реализирани след направена енергийна концепция и нейното спазване.

Ползите, които настъпват от реализирането на една енергийна концепция са разработване на дългосрочна и краткосрочна енергийна стратегия на общините в област та. Добавената стойност, тоест парите ще останат тук в областта. Така се повиши стандарта на хората и ще се увеличи имиджа на общините.

Основен фокус през настоящата година в работата на EVN България е изготвянето на такава енергийна концепция за региона.

Областният управител г-н Марин Кавръков предложи на ръководството на EVN да вземат участие в предстоящия областен съвет за енергийна ефективност и да запознаят членовете му с тази идея. Според г-н Марин Кавръков реализирането на енергийните концепции би намерило почва най – добре в общините Нова Загора, Котел и Твърдица. Като при реализирането на самите енергийни проекти трябва да се има впредвид, че там няма изградена топлопреносна мрежа.

На срещата областният управител г-н Марин Кавръков сподели, за впечатленията на министър Дянков при посещението си в с. Жеравна и отново благодари на гостите си за направената инвестиция, където цялата електро преносна мрежа е вкарана под земята с оглед статута на селото като архитектурен резерват.

На срещата той представи енергийната стратегия на областна администрация и заложените цели за реализиране на проекти в областта на ВЕИ за постигането на 200 MW зелена енергия в областта.

Photos

снимка