Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

97 години от откриването на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен се отбелязват днес

23 ноември 2021 13:05, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 2 години, брой четения: 572
Pametnik

Днес се навършват 97 години от откриването на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен.

След поражението и подписания Ньойски договор (1919 г.), войниците и офицерите от Шести артилерийски полк се завръщат от фронта в пълна мизерия. Не „благодарните потомци“, а те - оцелелите, болните, осакатените, вземат решение да отдадат чест на другарите си - „На тези, които завинаги останаха по бойните полета“.

В началото на 1923 г. командирът Стефан Сотиров издава заповед и назначава комитет, който да събере дарения за построяването на паметника за „загиналите светци в името на Отечеството и за утеха на вдовиците и сираците им. 232-ма обикновени войници, въпреки недоимъка си, даряват по 100 лева и така започва неговата история.

На днешната дата - 23 ноември 1924 г., паметникът на славния Шести артилерийски полк е открит. Изработен е от архитект Борис Бояджиев и скулптора Панайот Ципоранов от бетон, чакъл и врачански камък. Композицията е внушителна, около 7,5 метра. Върху постамент и колона се е изправил артилерист с насочена към Одрин ръка. До него е планинско оръдие „Шкода", с пречупена ос и разбито дясно колело - символ на покрусата на народа. Върху паметника са изписани имената на близо 380 загинали командири и войници от полка. В тези исторически събития тяхната човешка саможертва е пример за възпитание на младите хора в дух на родолюбие и патриотизъм.

Във връзка с породения риск от саморазрушение, Община Сливен предприе спешни мерки за възстановяване на паметника. Миналата година приключи най-неотложният етап - отливането на реплика на фигуралната композиция на паметника. Бетоновата фигура беше демонтирана и съхранена в РИМ „Д-р Симеон Табаков“, а на нейно място беше монтирана излятата от месинг.

„Благодарим на дарителите, с чиято финансова подкрепа възстановителните дейности бяха обезпечени. С набраните средства от дарителската сметка за паметника, множеството благотворителни инициативи, заделените средства от бюджета на Общината и материалната подкрепа за отливката на Министерството на отбраната, успяхме да приключим първия етап от реставрацията“, коментира кметът Стефан Радев. По думите му предстоят още възстановителни дейности и оформяне на архитектурно-художествената среда около паметника.

Желаещите да се включат в благотворителната кампания, могат да го направят на посочената дарителска сметка.

Общинска банка АД – Сливен

BG03SOMB91308428713744

BIC SOMBBSF

Код за вид плащане-44 51 00