Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Община Сливен осигури за детските ясли и градини мобилен апарат за ранна очна диагностика

13 януари 2022 09:42, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 2 години, брой четения: 413
Aparat

След предварително проучване каква е нагласата на родителите, Община Сливен закупи мобилен апарат за диагностика на ранни зрителни увреждания при деца от 2 до 7 години. Пред медицински сестри и директори на детски заведения беше направена демонстрация и организирано обучение за работа с апарата. Профилактиката на детското очно здраве има за цел ранно откриване, навременно лечение и предотвратяване на неблагоприятните здравни последици, резултат от детските очни заболявания.

По думите на зам.-кмета по хуманитарните дейности Пепа Чиликова, се планира апаратът да се ползва по график в детските ясли и градини още от следващата седмица, като Община Сливен ще извърши необходимата организация по диагностиката. Зам.-кметът бе категорична, че грижата и подкрепата за децата е най-важна и остава сред приоритетните дейности на Община Сливен. Мобилният апарат открива следните проблеми при деца на възраст до 7 години:

- Хиперопия (далекогледство)

- Миопия (късогледство)

- Астигматизъм (замъглено зрение)

- Анизометропия (неравномерно отражение)

- Анисокория (различие в големината на зениците)

- Страбизъм (кривогледство)

Изследването е безконтактно и с него могат да се сканират дори деца от 6-месечна възраст, които не могат да изпълняват указания. Измерването се извършва за по-малко от 1 секунда. Скрининговите резултати не са диагноза, но те дават основание за по-нататъшно изследване и проследяване от офталмолог – специалист, а при необходимост и съответното оперативно и консервативно лечение.

С цел проучване мнението на родителите по отношение на ранната очна диагностика, Община Сливен инициира анкета през месец август миналата година, която отчете положителна нагласа сред семействата.

 

Снимки

AparatAparat