Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

В област Сливен засега няма да се налагат допълнителни мерки, но се засилва контролът

15 януари 2022 11:58,
Излъчване: Област Сливен преди 2 години, брой четения: 366
коронавирус-тест

Контролът за спазване на противоепидемичните мерки в област Сливен се засилва във връзка със завишената заболеваемост, реши на извънредно заседание Областният кризисен щаб. То се проведе на 11 януари под председателството на зам.областния управител Димитринка Петкова и директора на РЗИ д-р Николина Иванова, с участието на изп. директори и управителите на болниците в областта, ръководителите на РЗОК, ЦСМП, ДИТ, РУО, „Охранителна полиция“ в ОД на МВР, зам. кметовете на общини, регионалните организации на БЛС и общопрактикуващите лекари. Засега няма да се въвеждат нови, допълнителни мерки, но се увеличават проверките за спазването на вече съществуващите, за да се ограничи разпространението на заразата и да се избегне временното преустановяване на посещения в публични обекти.

 

Област Сливен отново е в червената зона на националната карта за заболеваемост. Средната стойност по показателя за областта е 527,52 души на 100 000 лица от населението. По общини данните са следните: Сливен - 654 души; Нова Загора – 348,12; Твърдица – 264,35; Котел – 245,99 души на 100 000 лица от населението. Засега присъственото обучение в училищата продължава. Няма да се налагат временни ограничения за посещението в обществени места на закрито. Увеличават се проверките – съвместни и самостоятелни, на институциите, ангажирани с контрола. Освен превенция, проверяващите ще осъществяват съдействие на собственици и управители на търговски и други публични обекти да организират спазването на противоепидемичните мерки от страна на служители и посетители. Внимание ще бъде обърнато на изискването за носене на предпазни маски за лице от учениците от 5 до 12 клас, учителите и непедагогическия персонал по време на престоя им в училище. Засилва се контролът на пазарите заради зачестили нарушения на изискванията за еднопосочно движение на потока от клиенти и носенето на предпазни маски. Завишен ще е контролът особено в малките населени места. Общините ще ангажират кметовете и кметските наместници за стриктното въвеждане на определените правила за носене на предпазни маски и спазване на физическа дистанция в местните търговски обекти и обществени места на закрито.

 

Към момента в болничните заведения са разкрити 186 легла за лечение на неусложнени случаи на COVID-19, като 136 от тях са заети. Има девет пациенти в COVID-сектора на детското отделение в областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ и едно болно дете - в общинската МБАЛ „Св. Петка Българска“ в Нова Загора. За областта са предвидени 18 легла за интензивно лечение, които вече са разкрити. Три от тях са заети.

 

Болниците имат възможност, при нужда, да бъдат разкрити общо до 283 легла за неусложнени болни.

 

Новият вариант на вируса се разпространява дифузно. Заразяването става предимно в семейни огнища. Щабът благодари на гражданите за отговорното поведение и призовава всички, в името на собственото здраве и здравето на близки, колеги и приятели, да съблюдават мерките за носене на предпазни маски в определените за това места, за физическа дистанция, избягване на струпване от хора и редовна дезинфекция.