Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Сливен отбелязва 144 години от своето Освобождение

17 януари 2022 11:42, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 2 години, брой четения: 438
Osvobojdenie na Sliven

В Сливен днес се отбелязват 144 години от Освобождението на града от османско иго. Заради нарастващия брой заболели от коронавирус и тази година не се състоя официална градска церемония.

Бележитата годишнина днес почетоха кметът Стефан Радев, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, зам.-областният управител Димитринка Петкова и граждани. В памет на загиналите те поднесоха цветя пред морената на пл. „17 януари“ в кв. „Клуцохор“.

„Днес изразяваме не само своите почит и признателност към героите, но и гордост, че градът ни е дал много и е с исторически принос за Освобождението на България. На този ден, преди 144 години, жаждата за национално обединение, героичните подвизи, надеждата и стремежът към национална идентичност, се увенчават с успех и ликуват. Днес предизвикателствата на нашето време са други и точно тези емблематични за историята ни моменти, ни карат да се замислим, да пренареждаме своите приоритети. Страната ни е с велико минало, от нас зависи, какво ще е нашето бъдеще“, заяви по повод годишнината кметът Радев.

През 1878 г. в Сливен навлиза втори дивизион на 13-и драгунски полк, командван от майор Виктор Кардашевски и части от 23-ти Донски казашки полк, с командир полковник Николай Бакланов. На 5 януари 1878 г. четата, водена лично от Панайот Хитов влиза в Сливен, впоследствие войводата достига до Одрин, в авангарда на руската армия. За участието си във войната Панайот Хитов е награден с орден „Св. Станислав ІІІ степен”. На 6 януари пристига и Жельо войвода. На 8 януари в града влизат и основните части на руските войски. В югозападната част на кв. „Клуцохор“ – местността Харманите (днес площад „17 януари”), населението ги посреща и приветства. Идва дълго чаканото и изстрадано освобождение от гнета на робството. В тържественото посрещане на руските войски се включа цялото население на града, а възторжено слово лично произнася полуслепият и болен поет Добри Чинтулов.

Снимки

Osvobojdenie na SlivenOsvobojdenie na SlivenOsvobojdenie na Sliven