Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Общинските жилища, механизъм за осигуряване достъп до жилище на нуждаещите

26 януари 2022 17:24, Жулиета Николова (РЦИР)
Излъчване: РЦИР преди 2 години, брой четения: 1077
рцир

Единственият механизъм за осигуряване достъп до жилище на нуждаещите се в България е настаняване в общинско жилище. Броят на тези жилища обаче е силно ограничен, те са стари, амортизирани и в недобро състояние.

Необходимо е нормативно да се регламентира понятието социално жилище, което да даде възможност да се предлагат различни варианти за социално жилищно настаняване като напр. социални наемни агенции.

Общинските жилища имат социални функции и се отдават под наем на уязвими групи от обществото на цена 5-10 пъти под пазарния наем. Приходите от тях са много ниски и не осигуряват достатъчно средства за ремонта им, но общинитене получват финансова подкрепа за това от държавата.

Важно е процесът на разпродаване и неподдържане на общинския жилищен фонд да бъде спрян и да се търсят възможности за неговото обновяване и дългосрочно управление вкл. чрез публично-частни партьорства, създаване на жилищни асоциации, които да строят и отдават жилища под наем на преференциални цени, държавно субсидиране и др.

Препоръките са направени на база изследвания на съществуващите общински политики и практики за подобряване на жилищните условия на уязвими групи в община Търговище и община Сливен, въз основа на които бяха изготвени препоръки за подобряване на жилищните политики и актуализиране на програмни и нормативни документи свързани с тях на местно и национално равнище.

Кампанията е част от проекта „Изследване и аргументи за нови жилищни политики в полза на цялото общество“, чиято цел е да допринесе за разработване на дългосрочни, отговарящи на нуждите общински и национални жилищни политики, които да осигурят адекватни и сигурни жилища и среда за обитаване на ромите. Научете повече тук: https://hfh.bg/bg/research-based-policy-development/

Хабитат България изпълнява проекта с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансов механизъм на ЕИП и Норвежки финансов механизъм в България 2014 – 2021 г.