Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Работна среща между областният управител на област Сливен и областният управител на област Търговище във връзка с яз.”Братан”

09 февруари 2011 13:44,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1039
снимка

Днес, 9 февруари 2011 г. /сряда/, в областна администрация Сливен се състоя работна среща между областният управител на област Сливен г-н Марин Кавръков и областният управител на област Търговище г-н Митко Стайков.

Срещата е продиктувана от общото желание на двете области за възобновяване работата по изграждане на яз.”Братан”, община Котел.

През 1985 г. е одобрен и приет проект за изграждане на въпросния язовир с водовместимост 3.66 милн. м3 в землището на с. Братан. В последствие проекта е спрян поради липса на финансови средства.

Анализът на проектантите от фирма Водоканалпроект и главен проектант инж. Й. Киров доказва, че това е единствения способ за водоснабдяване на гр. Котел, селата Ябланово, Филаретово, Соколарци, Топузово, Малко село, Орлово, Тича, Остра могила, Братан и района на Омурташка община.

Областното ръководство на област Сливен и област Търговище отчитайки климатичните промени водещи до общо затопляне и намаляване на водните ресурси от една страна, и демографската особеност на региона, свързани с увеличаване на населението и потреблението на питейна вода, решиха да обединят усилията си за подкрепа на идеята за изграждане на яз. „Братан” заедно с пречиствателна станция за питейни води, каскадно произвеждане на електроенергия чрез малки ВЕЦ и ремонт на съществуващата водопреносна мрежа в ареалите на община Котел и община Омуртаг.