Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ЧИТАЛИЩЕ „ЗОРА” ПОЛУЧИ НАЙ-ПРЕСТИЖНАТА НАГРАДА НА МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА

09 февруари 2011 14:35,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1388
снимка

Областният управител г-н Марин Кавръков поздрави Народно читалище „Зора -1860” за полученото от читалището най-престижното отличие на Министерството на културата - „Златен век”.

На 3 февруари, на официална церемония в зала „Колегиум” в Министерство на културата министър Вежди Рашидов награди с почетни грамоти и с най-престижното отличие на Министерството на културата - „Златен век” Народно читалище „Зора -1860”. Председателят на читалището Минко Стефанов и секретарят Галина Георгиева прие с благодарност наградата, която се връчва за изключителен принос към българската култура и развитие на културното сътрудничество. Наградени бяха още две народни читалища – учредители на Съюза на народните читалища / НЧ „Виделина – 1862”, Пазарджик; НЧ „Развитие – 1870”, Севлиево/. Събитието бе по повод юбилейното честване на 100-годишнината на Съюза на народните читалища, чийто учредители са наградените.

Нека си припомним, че главен инициатор за учредяване на Читалищен съюз е сливенецът Стефан Стефанов Гидиков, подпредседател на Читалище „Зора” и син на първия председател Стефан Гидиков. Идеята възниква по време на честването в Сливен на 50-годишнината на „Зора” през 1910 година . Тя е подкрепена от присъствалите на тържествата председатели на други читалища от страната, които създават комитет за съюзяване. Официалното учредяване на съюза става през следващата 1911 година в София, където на 12 април се провежда и първият конгрес на Съюза на народните читалища.

Веднага след награждаването, на което присъстваха и зам.-министърът на културата Митко Тодоров, а също и проф. Стоян Денчев, председател на Съюза на народните читалища /СНЧ/, както и цялото ръководство на съюза, министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че предстоящото честване на стогодишния юбилей на Съюза на народните читалища ще е едно от най-значимите обществени събития през 2011 г. в България.

"Читалищата са една уникална българска традиция, но сега най-важното е да ги модернизираме, за да са по-интересни, привлекателни и за младите хора, те трябва наистина да влязат в 21-и век и да се превърнат в притегателни културни центрове, в своеобразен народен парламент”, подчерта министър Рашидов. Той допълни, че партньорството на Министерството на културата със Съюза на народните читалища традиционно е добро, а сега е важно е да се направят работни групи, за да се решават и конкретните проблеми. „Ще разчитаме на сътрудничеството на Съюза на народните читалища и за подготовката на промените в Закона за народните читалища”, отбеляза министърът.

Снимки

снимкаснимка