» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Работна среща между областният управител на област Сливен и областният управител на област Търговище във връзка с яз.”Братан”

09 February 2011 13:44,
Emission of: District Sliven 13 years ago, number of readings: 1060
снимка

Днес, 9 февруари 2011 г. /сряда/, в областна администрация Сливен се състоя работна среща между областният управител на област Сливен г-н Марин Кавръков и областният управител на област Търговище г-н Митко Стайков.

Срещата е продиктувана от общото желание на двете области за възобновяване работата по изграждане на яз.”Братан”, община Котел.

През 1985 г. е одобрен и приет проект за изграждане на въпросния язовир с водовместимост 3.66 милн. м3 в землището на с. Братан. В последствие проекта е спрян поради липса на финансови средства.

Анализът на проектантите от фирма Водоканалпроект и главен проектант инж. Й. Киров доказва, че това е единствения способ за водоснабдяване на гр. Котел, селата Ябланово, Филаретово, Соколарци, Топузово, Малко село, Орлово, Тича, Остра могила, Братан и района на Омурташка община.

Областното ръководство на област Сливен и област Търговище отчитайки климатичните промени водещи до общо затопляне и намаляване на водните ресурси от една страна, и демографската особеност на региона, свързани с увеличаване на населението и потреблението на питейна вода, решиха да обединят усилията си за подкрепа на идеята за изграждане на яз. „Братан” заедно с пречиствателна станция за питейни води, каскадно произвеждане на електроенергия чрез малки ВЕЦ и ремонт на съществуващата водопреносна мрежа в ареалите на община Котел и община Омуртаг.