» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

ЧИТАЛИЩЕ „ЗОРА” ПОЛУЧИ НАЙ-ПРЕСТИЖНАТА НАГРАДА НА МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА

09 February 2011 14:35,
Emission of: District Sliven 13 years ago, number of readings: 1401
снимка

Областният управител г-н Марин Кавръков поздрави Народно читалище „Зора -1860” за полученото от читалището най-престижното отличие на Министерството на културата - „Златен век”.

На 3 февруари, на официална церемония в зала „Колегиум” в Министерство на културата министър Вежди Рашидов награди с почетни грамоти и с най-престижното отличие на Министерството на културата - „Златен век” Народно читалище „Зора -1860”. Председателят на читалището Минко Стефанов и секретарят Галина Георгиева прие с благодарност наградата, която се връчва за изключителен принос към българската култура и развитие на културното сътрудничество. Наградени бяха още две народни читалища – учредители на Съюза на народните читалища / НЧ „Виделина – 1862”, Пазарджик; НЧ „Развитие – 1870”, Севлиево/. Събитието бе по повод юбилейното честване на 100-годишнината на Съюза на народните читалища, чийто учредители са наградените.

Нека си припомним, че главен инициатор за учредяване на Читалищен съюз е сливенецът Стефан Стефанов Гидиков, подпредседател на Читалище „Зора” и син на първия председател Стефан Гидиков. Идеята възниква по време на честването в Сливен на 50-годишнината на „Зора” през 1910 година . Тя е подкрепена от присъствалите на тържествата председатели на други читалища от страната, които създават комитет за съюзяване. Официалното учредяване на съюза става през следващата 1911 година в София, където на 12 април се провежда и първият конгрес на Съюза на народните читалища.

Веднага след награждаването, на което присъстваха и зам.-министърът на културата Митко Тодоров, а също и проф. Стоян Денчев, председател на Съюза на народните читалища /СНЧ/, както и цялото ръководство на съюза, министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че предстоящото честване на стогодишния юбилей на Съюза на народните читалища ще е едно от най-значимите обществени събития през 2011 г. в България.

"Читалищата са една уникална българска традиция, но сега най-важното е да ги модернизираме, за да са по-интересни, привлекателни и за младите хора, те трябва наистина да влязат в 21-и век и да се превърнат в притегателни културни центрове, в своеобразен народен парламент”, подчерта министър Рашидов. Той допълни, че партньорството на Министерството на културата със Съюза на народните читалища традиционно е добро, а сега е важно е да се направят работни групи, за да се решават и конкретните проблеми. „Ще разчитаме на сътрудничеството на Съюза на народните читалища и за подготовката на промените в Закона за народните читалища”, отбеляза министърът.

Photos

снимкаснимка