Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Концерт на Симфоничния оркестър за любовта, при спазване на всички мерки

09 февруари 2022 09:51, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди 2 години, брой четения: 377
Кремена Оксенкруг

Една забележителна венецианска приказка за любовта подготвят солистите на Симфоничен оркестър-Сливен и цигуларката Кремена Оксенкруг. На 17 февруари 2022 от 18.30ч. в зала “Сливен” публиката ще се наслади на чаша вино и уникална музикална програма, наречена “Цигулката на любовта”.

 

Violino d’AMore е звукозаписен проект, издаден през 2018 от NovAntiqua Records Модена, Италия. Програмата включва 6 концерта за цигулка и струнен оркестър, три от които са произведения от Антонио Вивалди, посветени на неговата любима ученичка, брилянтната цигуларка Анна Мария.

Симфоничен Оркестър Сливен ще ни пренесе в далечната 1703 г., когато Вивалди става учител по цигулка в сиропиталище наречено Оспедале делла Пиетà (милост), във Венеция. Той е едва на 25, когато започва работа там и в следващите 35 години ще сътвори по-голямата част от своите музикални шедьоври.

Изоставените момичета получават музикално образование, а най-талантливите стават членове на известните оркестър и хор на институцията. Наричат ги “Дъщерите на хора”. Малко след назначаването на Вивалди, сирачетата започват да печелят международна почит - крале и благородници от цяла Европа идват във Венеция за да ги чуят. Композиторът пише за тях концерти, кантати и църковна вокална музика.

Анна Мария без съмнение е най-известната “дъщеря на хора”, която някога е живяла в Пиетà, или въобще в общо четирите венециански сиропиталища. Музикалното наследство, което ни е останало, дава красноречиво свидетелство за една забележителна жена и музикант, превърнала се в муза на безсмъртния Антонио Вивалди.

 

Останалите три произведения в програмата са съвременни композиции в бароков стил, специално написани за проекта и посветени на солистката Кремена Оксенкруг от нейните музикални ментори - Федерико Мария Сарделли, Антон Мартинов и Джанлука Берзанети. Творчеството на тримата талантливи композитори потвърждава на международно ниво съвременността на бароковия дух, изразен в нова форма, адресирана към настоящето и към бъдещето. С този проект освен, че се допринася за създаването и изпълнението на нова музика, се отдава и почит на жената – активната, любимата, талантливата жена…музата.

Концертът Violino d’AMore на Симфоничен Оркестър Сливен има за цел да ни напомни колко красота е била създадена в миналото и да допринесе за едно бъдеще, в което тя все още е основна ценност.

 

На 17 февруари, сливенската публика ще има за първи път и удоволствието да се наслади на звука на оригинално клавичембало (клавесин). Уникалният инструмент е любезно предоставен от сливенския проект “Музиката вместо улицата” на Георги Калайджиев.

 

Концертът ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки и при представяне на зелен сертификат.

Информация и билети slivensymphonyorchestra.com