Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Постоянната комисия по заетост съгласува държавния план-прием за осмокласници

11 февруари 2022 14:41,
Излъчване: Област Сливен преди 2 години, брой четения: 373
Пепа Генчева, зам.областен управител

Държавният план-прием за учебната 2022/23 година бе съгласуван от Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие. Това стана в онлайн заседание под председателството на зам. областния управител Пепа Генчева.

 

Държавен план-прием се осъществява в 24 училища в областта – 8 професионални, 3 профилирани гимназии, 9 средни училища, 1 обединено, 1 спортно училище и две училища по изкуствата. Към момента обучаващите се седмокласници в областта са 1 982-ма. Предложението на РУО е през следващата учебна година да бъдат разкрити 43 професионални и 20 – профилирани паралелки, както и 3 паралелки, чийто прием е към Министерството на културата. Със STEM профил и професия са 57,7% от общия брой на местата в паралелките. Интензивно изучаване на чужд език е заложено в 13 профилирани паралелки.

 

Планирани са 8,5 паралелки в дуалната система на образование /професионално обучение, което се осъществява паралелно в училище и в предприятие/. Ще има една паралелка по защитена от държавата специалност и професия – в ПГТО „Д. Желязков“ – Сливен по професия „текстилен техник“, специалност „предачно производство“. Паралелките със специалности от професии, по които е налице очакван недостиг от кадри на пазара на труда, ще са 17.

 

По заявка на училищата се разкрива прием по 4 нови специалности: в ПГЕЕ „Мария Скл. Кюри“ – охранителна техника и системи за сигурност, СУ „Й. Йовков“ – приложно програмиране, ПГТТ „Ат. Димитров“ – Нова Загора – машини и системи с ЦПУ и ПГСС – Нова Загора – сътрудник в малък и среден бизнес.

 

План-приемът бе съгласуван от участващите в заседанието представители на РУО, общините, бюрата по труда и службата по заетост - Бургас, ДИТ, РДСП, работодателски организации, отдел „Статистически изследвания – Сливен“, синдикати. Предложението на РУО за план-приема е изготвено възоснова на направените заявки от училищата. То ще бъде изпратено за утвърждаване в МОН.