Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Съвместно учение при извънредна ситуация между Община Сливен, пожарната и доброволци

15 февруари 2022 10:18, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 2 години, брой четения: 383
Uchenie

Доброволци от формированието „Железни врата“ и представители на регионалната дирекция и районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Сливен, проведоха съвместно учение в сливенското село Стара река. Демонстрациите наблюдаваха освен жители на селото, но и възпитаниците от Основно училище „Васил Левски“. Присъстващите ученици участваха активно в открит урок по защита при бедствия и аварии и се включиха в предизвикателството да насочват водна струя към „горяща зона“.

На съвместното учение присъстваха зам.-кметът Камен Костов, кметът на селото Николай Стефанов, представител на РДПБЗН - гл. инспектор Мариян Йоргов, началник РС ПБЗН - инж. Антон Михайлов и експерти от Община Сливен.

Занятието е етап от задължителните ежегодни обучения за поддържане нивото на готовност за действие в условия на превенция и възникване на извънредни ситуации в резултат на стихийни бедствия и аварии. Целта е намаляване риска от бедствия. За риска като явление, възникващо в процеса на взаимодействие на доброволеца с околната среда, предполагаемо неизбежен и в случай, че не може да бъде премахнат, доброволецът трябва да е подготвен за неговото минимизиране и ограничаване, сподели инж. Снежана Кънева от отдел „Сигурност и управление при кризи“ в Община Сливен.

В рамките на мероприятието беше тестван и безвъзмездно предоставеният на Община Сливен пожарен автомобил. Преди няколко години, на официална церемония, кметът Стефан Радев получи ключовете на автомобила от директора на Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в МВР главен комисар Николай Николов. Специализираната кола осигурява дейността на доброволното формирование за района на Стара река, Зайчаре, Средорек, Изгрев и Божевци. Пожарната кола беше ремонтирана изцяло със средства на Община Сливен. За доброто стопанисване на пожарния автомобил Общината извърши ремонт на сградата на депото, в това число и гаражната клетка за пожарния автомобил.

По думите на кмета на селото Николай Стефанов, позиционирането на доброволно формирование именно в Стара река е от изключително важно значение за планинския район. Той изрази задоволство, че част от членовете на доброволното формирование „Железни врата“ са местни жители, отговорни и добросъвестни хора. Наличните два автомобила – пожарен и високо проходим, наскоро ремонтираното депо и гаражната клетка за автомобила обслужват формированието и са в полза на своевременното овладяване на възникнали битови и горски пожари в района, тъй като селата се намират далеч от общинския център.

 

 

 

 

Снимки

UchenieUchenieUchenieUchenie