Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Местната комисия за борба с трафика на хора и Спортно училище „Димитър Рохов“ със съвместна превантивна инициатива

16 февруари 2022 10:50, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 2 години, брой четения: 401
Suvmestna iniciativa

Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), гр. Сливен и Спортно училище „Димитър Рохов“, гр. Сливен, стартират информационна кампания за превенция на трафика на хора и киберпрестъпността, в контекста на използването на интернет за набиране на жертви, рекламиране на услугите и експлоатация.

Основен акцент в инициативата ще бъде провеждането на информационни срещи с родители, с цел активното им и пряко включване в превенционния процес, чрез предоставяне на информация относно рисковете за децата в глобалната мрежа, с фокус методите за въвличане в трафик на хора чрез интернет и последващото контролиране на пострадалите лица.

Ще се обърне внимание на проблемите, свързани с детската самота в следствие на пандемията от Covid-19 и безконтролният достъп до интернет, като едни от основните рискове за осъществяване на нежелан контакт в социалните мрежи и последващо попадане в онлайн сексуална принуда и изнудване.

С цел предостявяне на информация за възможно докладване на компютърни престъпления и заплахи в интернет, ще бъдe популяризиран сайтa www.cybercrime.bg на отдел „Киберпрестъпност” при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”. Това е единствената специализирана структура сред правоприлагащите органи в Република България, работеща по противодействие на всички различни форми на сексуална експлоатация и други форми на насилие на деца в онлайн пространството.

Според доклад на Организация за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), от февруари 2022 г., ”Интернет и комуникационните технологии доведоха до появата и бързото разрастване на улеснения от технологиите трафик на хора. Злоупотребата с технологиите се превърна в основна част от бизнес модела на трафикантите и присъства на всеки етап от престъплението – от набелязването и набирането на хора, през контрола и принудата до експлоатацията. На най-основно ниво интернет и комуникационните технологии улесняват връзката между извършителите, между трафикантите и техните жертви, както и с потребителите на стоки и услуги, извличани от жертвите.”

 

 

 

Снимки

Suvmestna iniciativa