Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Министър Найденов ще инициира проверки за сивия сектор по веригата зърно-брашно-хляб

10 февруари 2011 15:15,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1397
Мирослав Найденов

На 9 февруари 2011 г. в областна администрация се получи информация от Министерство на земеделието и храните, Дирекция „Връзки с обществеността и протокол ” относно позицията на МЗХ за предстоящите проверки по веригата зърно-брашно-хляб.

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов ще инициира повсеместни проверки за качествените показатели на хляба по цялата верига зърно- брашно – хляб следващата седмица. Това обяви той след проведена среща с председателите на трите национално представени браншови организации на хлебопроизводители и сладкари. Премиерът Бойко Борисов е инструктирал да бъдат извършени съвместни проверки от редица органи. В тях ще участват Българската агенция по безопасност на храните, НАП и Икономическа полиция след разговори с министрите на финансите Симеон Дянков и на вътрешните работи Цветан Цветанов.

„Ще бъдем безкомпромисни към нелегалните производители и ще ги санкционираме с цялата сила на закона”, каза министър Найденов, като посочи, че над половината от хлебопроизводството е в сивата икономика по данни на браншовите организации. Регистрираните фурни са около 4500.

В понеделник ще бъде сформиран експертен съвет от представители на браншовите организации, контролните органи от новосъздадената Българска агенция по безопасност на храните, както научни експерти и специалисти с цел изготвяне на стандарти за производството на хляб и на суровините, влагани в него. Предвижда се в рамките на месец да бъдат изготвени три стандарта за хляб – „Бял”, „Добруджа” и „Типов”, посочи министър Найденов. В тях ще бъде влагано само брашно, вода, мая и сол без подобрители и стабилизатори. Това от своя страна ще доведе до необходимостта от завишени критерии по отношение качествените стандарти на суровината – брашно и зърно, са убедени страните. Така по цялата верига ще има по-голяма взискателност както при спазването на добрите производствени практики за добив на качествена суровина, така и при преработката й на следващите етапи.

Министър Найденов заяви, че следващата седмица ще покани на разговор шефовете на големите търговски вериги, за да обсъдят оплакванията на производители, че налагат собствени стандарти и диктуват цени под себестойност. Той уточни, че няма да се намесва в търговските отношения, но ще държи на качеството и безопасността на продуктите.