Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Обръщение на областния управител за Трети март

03 март 2022 07:30,
Излъчване: Област Сливен преди 2 години, брой четения: 364
Веселин Вълчев, областен управител на област Сливен

Скъпи съграждани,

Посрещаме днешния Трети март в тревожна за международната общност обстановка заради братоубийствената война в Украйна. Цели семейства, деца и възрастни преживяват немислима трагедия и човешка мъка. Това за нас, българите, е особено болезнено, защото по нашите земи завинаги ще почиват костите на хиляди руски войници.

На днешната дата въпросите за свободата, както винаги досега, търсят отговори. Нека с гордост припомним, че без възрожденците ни, без Хаджи Димитър и Панайот Хитов, без Раковски, Левски и Ботев, без обикновените, смели български мъже нямаше да има Освобождение, според оценката на историците. Този дух, вдъхновил наследниците им, доведе и до Съединението, и до Независимостта на Отечеството. Дълбок поклон!

Нека изразим признателността си и към руските, украинските, беларуските, румънските, полските, финските воини, които в решаващи сражения от войната през 1877-78 година се сражаваха в името на нашето бъдеще. Те също са били нечии синове, съпрузи и бащи, като нашите предци.  Дълбок поклон!

Нито днес, нито утре ще имаме право да обличаме историческите факти в нови дрехи.  Те са свързани с пътя ни към свобода и независимост. Силно вярвам, че за нас това са осъзнати ценности. И ще ги отстояваме без колебание винаги, когато има разделени от бащите си деца и разбити животи заради война.    

Нека помним нашата история, нейните възходи и падения. Денят Трети март - ден на българската свобода, ден на нашето национално осъзнаване и признаване от света! Да отдадем почит на героите, останали завинаги по земята на България преди 144 години!

Да се помолим за мир и за човешка солидарност!

С уважение:

Веселин Вълчев

Областен управител на област Сливен