» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

На 11 март бе отдадена почит към героите от Одринската епопея

11 March 2022 15:10,
Emission of: District Sliven 2 years ago, number of readings: 287
почит към героите

Областният управител Веселин Вълчев бе гост на церемонията, която ученици от клуб „Памет“ в ПХГ „Дамян Дамянов“ организираха в Деня на артилерията - 11 март, пред паметника на Шести артилерийски полк в Сливен. „Тази дата се свързва с нечувания героизъм на българската артилерия, проявен при превземането на Одринската крепост по време на Балканската война“, заяви областният управител в обръщение към гимназистите. Героите от Шести артилерийски полк са участвали в огневата подготовка за атаката на крепостта, считана за непревземаема. Веселин Вълчев подчерта, че тази дата трябва да се помни, защото тя пази историята и славата за българския боен дух. Той посочи, че какъвто и път да изберат за бъдещето си днешните ученици, в тях трябва да остане живия огън на националното самосъзнание и гордостта, че са българи.

 

На церемонията звуча националния хим на Република България, изпълнен от Военния духов оркестър. Цветя бяха поднесени от областния управител Веселин Вълчев, бивши армейци, ученици и учители от хуманитарната гимназия. Чест бе отдадена от началник-щаба на Центъра за подготовка на специалисти полк. Ивайло Иванов. Той поднесе цветя от името на командира полк.Любомир Вачев.

 

Паметникът на Шести артилерйски полк е сред образците на мемориалното изкуство. Но той е и със специална емоционална стойност, тъй като е изграден със средства на оцелелите офицери и с дарения на войниците от скромните им заплати. Открит е през 1924 г. в памет на героите – техните другари, които завинаги ще останат по бойните полета, и за утеха на техните вдовици и сираци. През 2020 г. фигурата на артилериста, която е основна част от композицията, бе предадена за съхранение на историческия музей, тъй като не подлежеше на реставрация. На нейно място бе поставено копие, изработено от месинг. Това стана благодарение на дарителска кампания, организирана от граждани и общината. Сред инициаторите и участниците в кампанията бе и хуманитарната гимназия. От 2015 г. насам, на 11 март винаги има цветя на паметника от клуб „Памет“, съобщи директорката на гимназията Дияна Костадинова.

Photos

цветя от гимназистите от клуб "Памет"Областният управител В. Вълчев с обръщение към присъстващитеУчастниците в събитиетоЦветя от директорката на ПХГ Дияна КостадиноваНачалник-щаба на Центъра за подготовка на специалисти полк. Ивайло ИвановОфицери от резервацветяводещите на церемониятаГимназисти, учители и бивши армейци пред паметникапаметникът на Шести артилерийски полк