Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Важна информация за настаняването на лица от Украйна, търсещи временна закрила

14 март 2022 14:46,
Излъчване: Област Сливен преди 2 години, брой четения: 357
снимка: pixabay

Всички бягащи от военните действия в Украйна, влезли в страната ни от 24 февруари насам, получават временна закрила, съобщиха от Областния кризисен щаб в Сливен, създаден във връзка с кризата в Украйна. Този регламент е уреден съгласно ПМС №144 от 10 март 2022 г.

 

Право на временна закрила имат всички украинци, напуснали страната след 24 февруари т.г. , като лицата трябва да се регистрират до 31 март т.г., за да им бъде издаден регистрационен документ (ламинирана карта) със снимка и QR код. Регистрацията се осъществява на граничния пункт и се издава документ. Предвидени са необходимите условия за информиране, посрещане на спешни нужди, съдействие за възрастни и деца, охрана, мобилна комуникация, сигурна зона за транспорт и насочване към места за настаняване.

 

Получилите временна закрила имат право на помощ за подслоняване и изхранване (закуска, обяд и вечеря) в места за настаняване – в общ размер на 40 лева на ден без ДДС (условието важи и за лицата под 18 години), в т.ч. туристически данък, за срок от 3 месеца. Същата помощ получават и лицата, заявили желание за достъп до пазара на труда у нас, но за срок от 1 месец от датата на заявяването.

 

Сумата ще се предоставя на хотелиери, осъществяващи настаняване и изхранване на разселени лица от Република Украйна в категоризирани или

 

регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически регистър. Също така помощта се предвижда да се използва в обектите на Националния осигурителен институт, болници, лечебни центрове и почивни станции, собственост на държавата и общините. За подслон ще бъдат използвани при възможност ученически и студентски общежития, центрове за личностно развитие, обекти на образователното министерство и висшите училища, информираха от Министерството на туризма.

 

Подробностите за регистрирането на юридическите лица, осъществяващи настаняване и изхранване, и за подаването на заявления за заплащане могат да се прочетат в прикачения файл grafik.

 

За по-добра информираност на жителите на Сливенска област, в прикачените файлове са поместени още Програмата за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в Република България вследствие военните действия в Република Украйна; Плана за действие при временна закрила в България; съответните постановления на МС.

 

В сайта на областната администрация ще бъдат публикувани държавни решения и приети документи, както и информация за работата на областно ниво, свързани с оказването на съдействие на гражданите от Украйна, потърсили закрила в страната ни.

Файлове

график [200KB]

Portable Document Format File

решение 144 [668KB]

Portable Document Format File

решение 144 - приложение [438KB]

Portable Document Format File

решение 145 [200KB]

Portable Document Format File

решение 145 - програма [335KB]

Portable Document Format File

решение 147 [1.15MB]

Portable Document Format File

План за действие [458KB]

Portable Document Format File