» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

„Планета ЦЕРН“ създаде СУ „Константин Константинов“ в Сливен

18 March 2022 17:34,
Emission of: District Sliven 2 years ago, number of readings: 330
откриване

STEAM център - „Планета ЦЕРН (Център за експерименти, роботика и наука)“ бе открит в СУ „Константин Константинов“ в Сливен. В него ученицитe ще придобиват дигитални умения и умения в изучаването на природата със съвременни средства, заяви на откриването директорката Весела Паскалева. За разлика от останалите центрове STEM /абревиатурата е от първите букви на английските думи за наука, техника, инженерство и математика/, центърът в това училище има насоченост и към изкуствата, създадени с помощта на новите технологии. Затова в неговата абревиатура присъства и буквата „А“, допълни Паскалева. Средствата в размер на 350 хил.лева за оформянето на пространствата в центъра, апаратурата, оборудването са осигурени по програма на МОН.

„Планета ЦЕРН“ ще формира мисленето, интересите, погледа към света и възпитанието на учениците. Нека станат достойни граждани и да намерят реализация на уменията си тук, в България, каза на откриването областният управител Веселин Вълчев и отправи пожелания за здраве и успехи на ученици и учители.

Гости на празника бяха началникът на РУО Кристияна Станкова, зам.кметът на община Сливен Стоян Марков, представители на Колеж и факултет към ТУ- София, директори на училища, преподаватели от учебното заведение – домакин.

„Планета ЦЕРН“ заема помещения на втория етаж в училището, оформени в модерен дизайн и приятна за децата обстановка. Гостите на събитието бяха отведени до тях от новия обитател на планетата – роботът Рори.

 

Photos

център-2център-3център-4център-5център-6център-7