Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Проведе се онлайн обсъждане на Проектобюджета на Община Сливен за 2022 г.

21 март 2022 13:30, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди 2 години, брой четения: 354
Бюджет 2022 г.

Проектът за бюджет на община Сливен за 2022 г. бе обсъден днес в рамките на онлайн дискусия. В нея участваха кметът Стефан Радев и негови заместници, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, кметове на населени места и общински експерти.

„Особеното на общинския бюджет за 2022 г. е, че се приема на твърде късен етап през годината заради забавяне в приемането на националния бюджет. Истинските предизвикателства пред него включват ситуацията в световен мащаб, в Европа, в България, голямата инфлация и трудността да се изготвят срочни прогнози. Голямата динамика в цените на строителните материали, което ще повлияе на изпълнението на договорите в сектора, а също и енергийната криза, също ще окажат въздействие през настоящата година. Въпреки това смятам, че така предложеният бюджет гарантира изпълнението на основните функции на Общината и овладяване на сериозните предизвикателства, които стоят пред нас“, посочи още по време на обсъждането кметът Радев.

Изпълнението на бюджета и тази година ще бъде фокусирано в осигуряване на средства за изпълнението на договори по оперативните програми, развитие и усъвършенстване на социалната и техническа инфраструктура, запазване на нивото на показателите по чл. 94 от Закона за публичните финанси в съответствие с изискванията.

Планираните приходи общо за 2022 г. са в размер на 153 852 207 лв. В сравнение с планираните приходи в началния бюджет за миналата година, те се увеличават с 15,8 на сто.

Общинските приходи са в размер на 51 189 792 лв., при план за 2021 г. 43 761 855 лв.

Разходната част на бюджета е разработена, като са отчетени следните по-важни изисквания - създаване условия и предпоставки за изпълнение на основните приоритети и задачи за 2022 г., финансово осигуряване на предложенията направени от второстепенните разпоредители с бюджет и осигуряване на необходимите средства за изпълнение на поетите договорни задължения към доставчиците на стоки и услуги.

Изготвянето на разходната част е съобразена и с методиката по чл. 17 от Наредбата за условията и реда за съставяне на бюджетната прогноза за местните дейности за следващите три години, за съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на бюджета на Община Сливен, както и настъпилите структурни промени в натуралните показатели, ръст на разходите за възнаграждения – увеличение в размера на минималната работна заплата – от 1 април 2022 г. тя ще бъде 710 лв., при 650 лв. за 2021 г.

Кметът Стефан Радев отбеляза, че тази година заради ниското увеличение на възнагражденията в администрацията от държавната субсидия, Общината ще дофинансира разликата от преходен остатък от собствения си бюджет.

Общият размер на разходите за 2022 г. е 153 852 207 лв., като и тук отчетеният ръст е 15, 8 на 100, спрямо плана за 2021 г.

Стефан Радев изрази мнение, че е добра перспектива общините да имат възможност да провеждат собствена политика и да се стремят да увеличават приходната си база. Според него това трябва да се случва не толкова с приходи от данъчните такси, а чрез търсене на други алтернативи. В тази връзка той припомни за намерението на Община Сливен да реализира проект за производство на електроенергия за собствени нужди.

„Дано успеем да придвижим проекта тази година, което ще е сериозен източник на приходи, освен това няма да бъдем зависими от колебанията и промените на пазара на ел. енергията“, допълни още сливенският градоначалник.

Проектът за бюджет предстои да бъде разгледан от постоянните комисии на местния парламент и внесен за гласуване на заседание на общинския съвет.

Разчетите по отделните финансови пера на Проекта за бюджет за 2022 г. могат бъдат разгледани в прикачения по-долу файл.