» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Веселин Вълчев бе гост на ППМГ „Добри Чинтулов“ за 144-ия й рожден ден

22 March 2022 16:06,
Emission of: District Sliven 2 years ago, number of readings: 308
Областният управител В.Вълчев връчи грамоти на отличени ученици

С нови лаборатории по химия и биология, учебна зала с 30 компютърни конфигурации, нова пожарогасителна система в стария корпус, електронен звънец и нов сайт, с осъвременена визия, посрещна своя празник ППМГ „Добри Чинтулов“ в Сливен. На 22 март всички гости на училището получиха на входа малки свитъци с вписани в тях Чинтулови строфи. През т.г. гимназията чества 144 години от създаването си и 200 години от рождението на учителя и поета, чиито стихотворения и песни се знаят от поколения българи.

 

Преди разходката в новия STEM център с модерните лаборатории по химия и биология, директорката Мариана Милева съобщи, че ремонтите на стойност близо 314 хил.лева са извършени с финансиране по програма на МОН. Повече от половината бюджет, подчерта тя, е вложен в оборудването на лабораториите – апаратура за изследвания, анализи, опити, дигитални средства и друга техника, които да развиват знанията на учениците. „За да има нашето утре, трябва да има нашето днес. А то е свързано с достиженията в областта на технологиите“, заяви на откриването областният управител Веселин Вълчев. ППМГ „Добри Чинтулов“ е емблема за развитието на образованието, каза той и допълни, че благодарение на отличната подготовка, възпитаници на училището са постигнали високи върхове в различни професионални и обществени сфери. Поздравления за празника бяха поднесени и от кмета на община Сливен Стефан Радев, както и от началника на РУО Кристияна Станкова. Гости бяха още председателят на общинския съвет в Сливен Димитър Митев, ст.експертът в РУО Илонка Толева.

 

Областният управител, кметът и председателят на общинския съвет връчиха грамоти на учениците, които са се представили отлично на национални олимпиади през тази година: Жора Нерсисян, Раян Камаринчев, Ния Господинова, Мария Къчева, Златомир Желев, Грациела Златанова, Мириам Господинова, Ивона Кунева, Ралица Колева.

 

В празничния ден гимназисти от 10 клас демонстрираха пред седмокласниците възможностите на новата лаборатория по химия. Вече е направен и достъпен и специализиран училищен сайт по химия https://ppmgchemestry.wordpress.com/stem/?fbclid=IwAR3-8MA3sO6tYa3zAt6opfAcfhsbOU0KeKIt9Cbjund8QuRwUxCPy2pZDsg. След двегодишно прекъсване заради пандемията, отново се състоя традиционното състезание „Клуб на знаещите“ на учениците с профил „природни науки“. По-късно гимназисти и учители посетиха къщата-музей на Добри Чинтулов, бяха поднесени и цветя пред паметника му.

 

Наесен ще се проведат тържествата послучай 200-годишнината от рождението на Чинтулов. Ученици са изготвили дипляна, свързана с годишнината.

Photos

Гостите на празникаНовата лаборатория по химияновата лаборатория по биологияновата лаборатория по биологиязала с 30 компютъра е оборудвана в гимназиятаексперимент по химияотбор 1 в състезанието "Клуб на знаещите"отбор 2отбор 3компетентното жури