Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Близо 7800 деца и ученици са посетени от екипите за обхват в област Сливен

31 март 2022 15:13,
Излъчване: Област Сливен преди 2 години, брой четения: 285
заседание

Резултатите от работата на институциите по Механизма за обхват и задържане на децата и учениците в задължителното предучилищно и училищно образование бяха обсъдени на заседание на Областния координационен център по механизма, под председателството на областния управител Веселин Вълчев.

 

От началото на септември до момента 57-те съвместни екипа за обхват са посетили 7 761 деца и ученици на възраст от 5 до 16 години, които подлежат на задължително образование, съобщи началникът на РУО Кристияна Станкова. От тях 4 581 са отпаднали или незаписани, както следва: 2 573 деца и ученици - заради пребиваване в чужбина с родителите си, а 2008 не са били открити на адрес или не посещават училище заради незаинтересованост на родителите. Останалите 3 080 от посетените деца и ученици са в риск от отпадане – заради направени отсъствия по неуважителни причини или по други причини.

 

Присъстващите на заседанието зам.кметове и експерти от четирите общини в областта обобщиха, че причините за необхванатите деца и ученици в образованието най-често са свързани с трудовата миграция на семействата – извън или във вътрешността на страната. Спрямо родителите, които заради незаинтересованост не пускат децата си в учебните стаи, се прилагат предвидените в Механизма мерки. Общините са издали десетки актове през тази учебна година. Но връчването на наказателни постановления е затруднено, а събирането на глоби често е невъзможно, тъй като санкционираните лица са социално слаби. На заседанието отново бе дискутирана нуждата от преосмисляне на предвидените санкции. Бяха обсъдени и възможностите за бързо информиране на институциите при напускане на деца в чужбина.

 

В община Твърдица предстои строителството на нова детска градина, за да бъдат обхванати и 4-годишните деца в задължително образование. Въпреки приключилите процедури обаче, предвидените по проекта средства с национално финансиране се оказват недостатъчни заради скока в цените на строителните материали. Изграждането на детска градина предстои и в котленското село Градец.

 

„Трябва да се водят по-активни разговори със семействата, защото животът на всеки родител е свързан с основна отговорност – създаването и отглеждането на дете. Нужно е да засилим и контактите с работодателите. Все още имаме много предизвикателства преднас, защото от близо 5 500 регистрирани в Бюрото по труда лица, 4300 са без необходим образователен ценз, а 2 300 безработни нямат завършен осми клас“, коментира областният управител Веселин Вълчев.

 

В заседанието участваха ст. експертът по приобщаващо образование в РУО, зам.кметовете на общините Нова Загора и Котел Ивайло Енев и Шериф Куванджъ, гл. експерт Ина Николова от община Сливен, ст. експерт в община Твърдица Данка Иванова, гл. експерт в община Котел Елена Димитрова, гл. експерт в РДСП Радостина Манчева, инспектор Емил Николов от ОД на МВР, д-р Галя Вълчева от РЗИ.

Снимки

участнициучастници - 2