Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Приключиха строителните дейности по проект за подкрепа за деинституционализация на социални услуги за хора с увреждания в общината

31 март 2022 15:20, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 2 години, брой четения: 368
Proekt

Приключи изпълнението на строителните дейности по проекта „Подкрепа за деинституционализация на социални услуги за хора с увреждания в община Сливен “. Той е финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 и включва изграждането на два нови социални центъра. Единият е Център за грижа за лица с психични разстройства, а другият - Център за грижа за лица с умствена изостаналост. Дейностите по изпълнението включват организация и управление, информация и публичност, извършване на строително-монтажни работи, доставка и монтаж на цялостно оборудване и обзавеждане на сградите, както и упражняване на строителен надзор.

Центровете са изградени в съответствие на Плана за действие за периода 2018-2021 г. за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа. Целта е извеждането на възрастните хора и хората с увреждания от специализираните институции и настаняването им в среда близка до семейната. В сградите ще бъдат настанени пълнолетни лица с психични разстройства и съответно с умствена изостаналост след извършване на оценка на потребностите. С изграждането на двата центъра в града, потребителите ще имат достъп до здравна и обществена инфраструктура. Там могат да бъдат настанявани и лица, чакащи да ползват услуги в общността. По този начин ще се избегне институционализацията на тези лица и ще се осигури комплексна подкрепа на семействата, които полагат грижи за лица с увреждания. Всяка сграда е с капацитет 15 места и осигурява лични помещения, както и за ежедневни дейности в малка група и помещения за общи занимания. Проектирани са така, че да бъде осигурено лесно наблюдение на обитателите от страна на персонала, и възможност за лесен достъп до всяко помещение. Обзавеждането и оборудването, предвидено по проекта, осигурява достъпна среда за хора с двигателни увреждания. Всички спални, единични и двойни стаи за хора с увреждания са ситуирани на ниво вход. Достъпът до общите помещения се осъществява посредством вертикален платформен подемник.

Архитектурното решение за сградите предвижда настаняване на не повече от 3 души в стая и санитарен възел с баня към всяка стая за Центъра за умствено изостанали и не повече от 2 за лицата с психични разстройства. Предвидено е общо помещение за групова работа, кухня с кухненско оборудване и място за хранене. Ще се изгради сигнална инсталация, СОТ и видеонаблюдение, с цел създаване на възможност за адекватна и бърза реакция от персонала при необходимост. В центъра за грижа за лица с психични разстройства ще бъде обособена и стая за терапия, облицована с меки модули. Отоплението ще бъде извършено чрез газифициране. Осветлението ще се изпълнява чрез енергоспестяващи осветителни тела, като основно ще се управлява от датчици за движение. Засадена е нова растителност, съобразена с климата и вида на обекта. И за двата центъра е осигурено пространство за градинарски дейности, поставени са пейки.

В настоящия етап се съставят документи за влизане на сградите в експлоатация. Стойността на безвъзмездната помощ за изграждане на двата центъра възлиза на 1 121 094.65лв. с ДДС. Изпълнител на строителните дейности е „Билдинг ТД“ ЕООД.

 

Снимки

Proekt