» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител Веселин Вълчев ще сезира ресорни институции за проблеми в Ябланово

01 April 2022 16:40,
Emission of: District Sliven 2 years ago, number of readings: 447
Областният управител В.Вълчев се срещна с кмета на Ябланово И. Идриз и зам.кмета на Котел Ш. Куванджъ

Областният управител Веселин Вълчев посети котленското село Ябланово. Това стана в отговор на проблеми, за които той бе сезиран от местното население в очакване за съдействие от ресорни институции. Заедно със зам.кмета на община Котел Шериф Куванджъ, който е и дългогодишен бивш кмет на селото, областният управител се срещна с настоящия кмет на Ябланово Исмет Идриз.

 

Ябланово е сред най-големите села в Сливенска област, с население от 5 200 души. Над 1000 от тях работят сезонно в чужбина, предимно в строителството в Германия. Сто души са работници в търговищкия завод „Шишеджам“, пътуват по два часа сутрин и вечер всеки ден. Други жители изкарват прехраната си като собственици или наети лица в 100-ина местни малки фирми. В училището се обучават над 300 деца. В Ябланово има практики на личен лекар и на стоматолог, които оказват медицинска помощ и на лица от съседни селища. През последните години населеното място разширява територията си заради строителството на нови жилищни имоти, с които броят на къщите вече достига 1300, с 36 улици, информира кметът Идриз. Все още има сериозни проблеми с инфраструктурата, съществува и остра нужда от разкриването на нови работни места, за да бъдат задържани младите хора в трудоспособна възраст в родното си място, обобщи Идриз.

 

„Ще заострим вниманието на Агенцията за инвестиции към Ябланово. Благоприятен факт за разкриването на ново производство е близостта на селото с Търговище и Шумен. Надежден партньор могат да бъдат и някои от големите фирми в областта, които изпитват недостиг от работна ръка и имат нужда от трудолюбиви хора“, каза областният управител. Неотдавна селото приключи с драстичните режими на питейна вода заради извършени значими ремонти. Но за подмяната на етернитовите водопроводи и за нова канализация ще са нужни сериозни финансови ресурси, които могат да се потърсят чрез европейските програми. За компетентно съдействие ще бъде информиран екипа на МОСВ. В близките дни ще бъде подновено искането на училището в Ябланово за построяването на физкултурен салон. Заради липсата на такова спортно съоръжение децата и учениците в голямото учебно заведение провеждат часовете си по физкултура в класните стаи, когато е студено навън.

 

По време на срещата бе обърнато и внимание на битови неуредици, свързани с новия молитвен храм в Ябланово. Той все още не е присъединен към елмрежата. С участието на Мехмедали Пътърлъ, председател на мюсюлманското джамийско настоятелство, ще бъде поискано от електроразпределителното дружество да бъдат предприети необходимите действия.

 

След посещението в Ябланово областният управител Веселин Вълчев и зам. кметът на община Котел Шериф Куванджъ направиха оглед на речното корито в района на с. Тича и на Котел, където през последните две години станаха наводнения с материални щети върху десетки жилищни имота.

 

Предстоят и други посещения на областния управител в населени места, за които местните общности са потърсили съдействие от държавата.

Photos

момент от срещатапосещение в стария молитвен дом, който е действащ и към момента старият молитвен домновият молитвен домучилището в Ябланово е пълно с деца, но няма физкултурен салонкметството