Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител проведе среща с ръководството на Центъра за деца с увреждания и хронични заболявания

05 април 2022 16:39,
Излъчване: Област Сливен преди 2 години, брой четения: 360
среща

Центърът за комплексно обслужване на деца с уреждания и хронични заболявания – Сливен разширява обхвата на дейността си с нова услуга. Организирани са курсове по физикална терапия и изправителна гимнастика за подобряване стоежа за деца и младежи, на възраст от 7 до 18 години, с гръбначни изкривявания. Това съобщи директорът д-р Петя Балулова на среща с областния управител Веселин Вълчев, в която участва и д-р Руска Великова, част от екипа-специалисти. Целта на срещата бе да бъде представена работата на институцията и да бъде популяризирана дейността му.

 

„Центърът е най-младата държавна структура в Сливенска област, разкрита от Министерството на здравеопазването. Дейността й е насочена към деца, които имат нужда от непрекъснати грижи и продължителна рехабилитация. Като родители, всички сме особено чувствителни за всичко, свързано с децата ни. Обществото ни не може да стои встрани от проблемите на децата с подобни заболявания и техните семейства“, отбеляза областният управител.

 

Институцията работи от края на февруари м.г. и предоставя безплатни, индивидуални, почасови специализирани грижи за рехабилитация на деца от 0 до 18 години. Към момента работи с 45 деца със заболявания на централната и периферна нервна система, ортопедични заболявания, гръбначни изкривявания, генетични заболявания, с недоносени деца, с аутизъм, хиперактивност и др. „Основното е, че грижата е насочена не само към децата, а и към техните родители. Тези деца боледуват по-често, имат затруднения в говора, понякога изостават с нервно-психическото си развитие. Освен услуги на място, предоставяме и мобилна услуга – вкъщи или в социални институции“, информира д-р Балулова. Центърът среща активна подкрепа в дейността си от областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, Специализираната болница в Котел, Центъра за майчино и детско здраве към УНИЦЕФ. В процес на обхват е на деца с хронични заболявания и увреждания в общините Твърдица и Котел.

 

По време на разговора бяха обсъдени възможностите за по-голям обхват на деца в Сливен и останалите общински центрове, както и в отделечени населени места или селища с големи социално-уязвими групи. „Оказваме пълна подкрепа за Вашата дейност и, според правомощията ни, ще направим необходимото за него да бъдат информирани повече нуждаещи се семейства“, заяви Веселин Вълчев.

 

ЦКОДУХЗ – Сливен е разкрит в сградата на бившия Център за медико-социални грижи за деца /Дом „Майка и бебе“/. Служителите от закритото заведение, които не са в пенсионна възраст и са изявили желание, са назначени на работа. В момента екипът е от 27 квалифицирани специалисти, сред които лекар, физиотерапевт, педиатър, рехабилитатори, логопеди, педагози. За да ползват грижата и помощта на центъра, родителите на трябва да представят само амбулаторен лист и мнение на личния лекар за нуждата от рехабилитация. Подробна информация може да бъде открита на сайта му http://ckoduhz-sliven.com/deinosti